Nieuws «TERUG  

Tuigpaardconcoursen Marum, Grootegast en Roden slaan handen ineen met Slag om Hemelvaart

17-04-2018 |

Elk jaar opnieuw volgen in een kort tijdsbestek van één of twee weken de concours hippique van Marum (CH Westerkwartier), Grootegast en Roden elkaar op. En dat alles op en rondom Hemelvaartsdag. Traditiegetrouw zijn de tuigpaarden op alle drie de evenementen een vast onderdeel van het programma. Om deze tak van de paardensport extra te promoten heeft men de handen ineen geslagen door een nieuwe competitie in het leven te roepen: de Slag om Hemelvaart!

 

Op 6 mei aanstaande is in Opende het 2-daagse CH Westerkwartier, op 10 mei, Hemelvaartsdag zelf, is het aangespannen concours van Grootegast.  Het onder de Vereniging voor Volksvermaken georganiseerde CH Roden duurt drie dagen, te beginnen op 10 mei en eindigt de zondag erna op 13 mei. Een rijke historie met het imponerende tuigpaard is de verbindende factor tussen de drie evenementen. In Grootegast was vorig jaar de 20ste editie. In Marum, tegenwoordig Opende zijn al meer dan 30 jaar tuigpaarden te bewonderen en Roden gaat richting het 80-jarig jubileum.

Het eerste ballonnetje voor samenwerking werd vorig jaar november opgelaten tijdens een vergadering van de Vereniging van Tuigpaardrijders Nederland, regio Noord, met de concours uitschrijvende verenigingen.  Begin dit jaar kreeg het een vervolg in de ledenvergadering van Noord, voorheen TAVENO. Bestuursleden Iekje van der Meer van het Westerkwartier, Karst van der Vaart en Fokkelien Oldenburger van Grootegast en Egbert de Rink van Roden waren direct positief om het unieke Nederlandse tuigpaard meer te promoten, alleen hoe doe je dat? Alle vier bestuursleden zijn nauw verbonden met de aangespannen tuigsport en weten dus wel waar ze het over hebben. Dat maakt het brainstormen en organiseren een stuk gemakkelijker. Omdat alle drie concoursen vroeg in het seizoen zijn, krijgt men nooit een kampioenschap toebedeeld. Deze worden logischerwijs altijd later in het jaar verreden nadat de paarden zich hiervoor gekwalificeerd hebben. Waar men wel patent op heeft, zo vroeg in het seizoen, is de wedstrijd voor de zogenaamde nieuwelingen. Dit zijn jonge nieuwe tuigpaarden die hun debuut maken op een buitenconcours.  Er wordt altijd reikhalzend uitgekeken naar deze jonge talenten en elk concours wil deze wedstrijd hebben. Hierover zijn al afspraken gemaakt tussen de drie genoemde concoursen en dit jaar heeft CH Westerkwartier deze publiekstrekker gekregen.

 

Om de samenwerking nog meer te intensiveren en te versterken waarbij rijders en publiek iets extra’s wordt geboden, vatte men het idee op om een nieuwe korte competitie op te zetten, die de Slag om Hemelvaart gaat heten. Het woord “slag’ doet denken aan een gevecht zoals de slag om Arnhem, maar deze slag slaat meer op de zweep die elke tuigpaardrijder in de hand houdt. De wisselbokaal die aan de Slag om Hemelvaart verbonden wordt zal dan ook de vorm van een zweep krijgen met daarop de drie logo’s van Het Westerkwartier, Grootegast en Roden.  Het wordt een jaarlijks terugkerende competitie met voor elk jaar ook een andere doelgroep; de kleine limietklasse, de damesklasse of tweespanrubriek.  De paarden uit de grote limietklasse gaan als eerste strijden om de nieuwe bokaal. Deze ervaren paarden hebben al de nodige meters qua wedstrijden in de benen en zitten tegen de ereklasse aan. Bekende rijders uit de regio die zeker meedoen zijn Freerk Helmus uit Oldekerk, Klaas Buist uit Nuis, Linda Boelens uit Een, Jan Tienkamp uit Peest en Jerry Hamming uit Assen. De finale zal op zondagmiddag 13 mei plaatsvinden in Roden en daarmee heeft elk van de drie concoursen een hoogtepunt op het programma staan. Het Westerkwartier heeft in Opende de openingswedstrijd voor de nieuwelingen, Grootegast de eerste officiële competitiewedstrijd voor diezelfde nieuwelingen en Roden genoemde finale van de Slag om Hemelvaart.

 

Kortom: een samenwerking waaruit iets moois is ontstaan!

Sponsors 

 

 

het Showpaard

 

KWPN

Veenstra

KNHS