Nieuws «TERUG  

Jaguar beste nieuweling in Houten

30-04-2018 |

Tweede Paasdag, 2 april, was in Manege Zilfia’s Hoeve te Houten te jaarlijkse Nieuwelingen dag en hengstenshow georganiseerd door de tuigpaardafdeling van KWPN-regio West.  Elk jaar weer trekt deze eerste wedstrijd voor de jonge nieuwe tuigpaarden veel publiek en ook dit jaar stonde ze weer rijen dik langs de lange binnenbak. Uit vijf groepen nieuwelingen werden door de juryleden Leendert Veerman en Demi van Nispen zes zeer getalenteerde paarden geselecteerd voor de finale aan het eind van de middag. Harry van Middelaar had twee ijzers in het vuur; zelf reed hij de ruim bewegende Jennytou van’t Hooge (v. Delviro) van Henk Minkema en Berry van de Genugten was gastrijder achter de veel front makende en frank en vrij lopende Jonas GSM (v. Unieko) van de gebroeders Seinen. Wilco van de Wijngaard heeft in de grote en makkelijk lopende Iglesias (v. Waldemar) een hele mooie vos die van nature een mooi front heeft. De elite vosmerrie Jaantje (v. Cizandro) van de gebroeders Den Otter was het meest deftig en maakte zich heel groot. Over de benen was ze heel zuiver en vierkant, alleen in de finale werd ze iets voorzichtig gereden door Robbie van Dijk. De vorig jaar aangewezen hengst Julius van Hapert (v. Cizandro) werd door zijn fokker en eigenaar Hans Castelijns naar de finale gereden, maar bleef daarna op de wagen. Het meest spectaculair was de door Marcel Ritsma voorgestelde Jaguar (v. Eebert) van Hans Robben. Een vos met veel vermogen die in de voorronde soms iets de diep ging en er een paar keer uit was. Zesde finalist was Jakarta ARW (v. Ditisem) van Adriaan Veerman gereden door Henk Hammers. Een zilverappel vos die voor en achter goed van de grond ging. Er was op voorhand niet een uitgesproken favoriet voor de eindoverwinning en dus was het spannend. Ritsma kon bij Jaguar het front er veel beter ophouden waardoor het plaatje veel mooier en imponerend werd. De balans bleek zo nu en dan nog wel lastig maar dat werd hem vergeven omdat de goede momenten de overhand hadden en hij dan echt super hoog en ruim door de bak marcheerde. Samen met Jennytou van’t Hooge en Jakarta ging Jaguar de allesbeslissende eindstrijd in en wist die uiteindelijke winnend af te sluiten. De zwarte Jennytou mistte nu wat oprichting en dat ging ten kostte van de beweging en daardoor zakte zij een plaatsje en werd derde achter Jakarta die heel constant en met oprichting bleef lopen. Echter, tegen Jaguar kon niemand op. Jaantje mistte wat tempo maar ging wel heel mooi gedragen rond, zij werd vierde voor de ook zeker niet slecht acterende Jonas GSM. Iglesias eindigde als zesde en dat was geen schande in dit veld talentvolle nieuwelingen! Marcel Ritsma won niet alleen de wedstrijd maar kreeg ook de bijbehorende Gouden Zweep opgespeld.

 

Van de overige rubrieken wist Henk Hammers er twee te winnen; met de goedgekeurde hengst Heliotroop VDM (v. Colonist) van Jaap van der Meulen won hij de tussen limietklasse en hield Harry van Middelaar met Heideroos (v. Cizandro) van Wout Liezen en Nico Calis met Hillydessa (v. Colonist) van Egbert Kruiswijk achter zich. In de ereklasse had Henk in Dendrini (v. Manno) van M. Kooyman de beste van de drie deelnemers. De meeste concurrentie kwam van Hans Robben met Van Oranje (v. Blokland Shales) die tweede werd voor Thijs Blankendaal met Amaretto (v. Hofmeester). In de kleine limietklasse reed Harry van Middelaar KWPN hengst Image HBC (v. Ditisem) na overrijden naar een zekere overwinning. Hammers werd nu tweede met Giantha (v. Atleet) van Wout Liezen en derde werd Robbie van Dijk met Ilanda (v. Eebert) van de combinatie Van Manen/van Beest. Het meest verrassend was de overwinning van Nico Calis in de grote limietklasse. Hij liet de vosmerrie Emaire (v. Manno) van J. Kramer er geweldig inklimmen. Met veel front en een ruim grijpend voorbeen was Emaire de onbetwiste winnaar. Henk Hammers werd tweede met Funita (v. Manno) van Jaap van der Meulen en met Diesel (v. Unieko) van Egbert Kruiswijk werd Berry van de Genugten derde.

 

Tijdens de hengstenshow van stal Landzicht lieten de tuigpaardhengsten Innovatief (v. Zeppelin), Dylano (v. Plain’s Liberator), Hertog Jan (v. Cizandro) en Idol (v. Manno) zich meer dan uitstekend zien.

 

Geert Bouius

Sponsors 

 

 

het Showpaard

 

KWPN

Veenstra

KNHS