Nieuws «TERUG  

Oranjeconcours van De Bilt – Bilthoven opent buitenseizoen

04-05-2018 |

 Op het prachtige terrein “Jachtlust” aan de Soestdijkseweg Zuid in Bilhoven was het Koningsdag, 27 april jl., goed toeven. De publieke belangstelling is als altijd goed op het eerste buitenconcours voor de aangespannen tuigpaarden en dat zorgt voor veel sfeer op dit Oranjeconcours. Harry van Middelaar mocht de Gemeente De Bilt wisselprijs mee naar huis nemen omdat hij deze voor de derde keer op rij wist te winnen met Brandy (v. Uromast). In de overige rubrieken waren de KWPN goedgekeurde tuigpaardhengsten goed vertegenwoordigd en dat leverde prachtige sport op.

 

Het begon al gelijk in de openingswedstrijd van deze Koningsdag met een overwinning voor de schimmelhengst Idol (v. Manno) van Black Horse BV en gereden door Mark de Groot. Na de eerste selectie werd de hengst nog als tweede binnengeroepen achter de merrie Heideroos (v. Cizandro) van Wout Liezen en voorgesteld door Harry van Middelaar. Tijdens het overrijden met zes combinatie werd wel duidelijk dat er maar één kon winnen en dat was Idol. De hengst klom er geweldig in en met een hoge grijpende voorhand en machtig front verwees hij Heideroos naar plek twee. Johan Borkent reed de statige Vanenburg ’s Emilano I & S van de familie Rozendaal naar de derde plaats.

 

In de tussenlimiet kwamen drie goedgekeurde hengsten aan de start en dat werd een mooie opmaat voor wat nog ging komen! Alle drie zaten in de kopgroep van vijf paarden welke de jury nogmaals wilde zien. Het was Lambertus Huckriede met Cizandro nakomeling ECW Imondro van Alfons Engbers die zijn voorlopige eerste plaats niet meer afstond. Scherp bewegend met veel actie bleef Imondro maar doorgaan en dat leverde de winst op. Het dichtst in de buurt kwam Harry van Middelaar met Image HBC (v. Ditisem) die lange ruime passen maakte en in de wedstrijd groeide. Dit ging ten kostte van Mark de Groot met Hertog Jan (v. Cizandro) van ook Black Horse BV. Heliotroop VDM (v. Colonist) van Jaap van der Meulen is een hengst die altijd contant presteert in handen van Henk Hammers en klom daardoor naar plek drie. De grote limiet was mooiste wedstrijd van de dag met alleen maar toppaarden in de baan. Vier reden er over: Robbie van Dijk met Eebert (v. Atleet) van de gebroeders Van Manen, Lambertus Huckriede met Bommelsteijn’s Hubert (v. Cizandro) van Jaap van der Meulen, Henk Hammers met Funita (v. Manno), ook van Van der Meulen en Mark de Groot met Dylano(v. Plain’s Liberator) van de combinatie DeGroot/Blackhorse. Winnaar werd de groots showende Eebert die heel natuurlijk en ongedwongen vrij door de baan walst. Hubert was zeker ook goed maar heeft wat ondersteuning van een opzet en dat geldt ook voor de grote zwarte Dylano die overigens bijzonder ruim was. Funita kon, als enigste merrie, in het gezelschap goed meekomen en deed qua front zeker niet onder voor de heren, maar was in de voorhand iets minder verheven en ruim.

 

De ereklasse werd vrij gemakkelijk gewonnen door Harry van Middelaar met Brandy van Brandy Consortium. Tweede werd Berino (v. Stuurboord) gereden door Mark de Groot, derde Henk Hammers met Dendrini (v. Manno) van Kooyman.

 

De grootste verrassing vond plaats in de damesklasse met op de eerste plaats Manon Veerman met Emerson (v. Manno) van maatschap Alting. In de finale met vijf verdreef Manon Renske van der Sluis met Danno (v. Manno) van de voorlopige eerste plaats. Emerson was heel goed, ging sterk over de benen en een machtig front. Danno debuteerde voor de dameskar en begon imponerend maar kon dit niet vasthouden en werd tweede. Multikampioen Business (v. Vlasco) klom met Anneke Huckriede van de vijfde naar de derde plek.

 

Henk Hammers won met Funita en Heliotroop VDM overtuigend de tweespannen limietklasse. Derk Jan Mekkes heeft ook een talentvol span met PrimeVal Bentley VDL (v. Larix) en diens zoon Jaims H van J. Hut. Zij werden tweede. Ule Haarsma won met beide Manno zonen Celebration en Zavanno de ereklasse tweespannen voor Leendert Veerman met Equifirst Eribo (v. Manno) en – Zilver (v. Ranno).

 

Het Koningsfeestje kleurde voor Hammers helemaal oranje toen hij met de debuterende Briljant (v. Larix) en de deftige Funita voorop ook de afsluitende tandemrubriek won. Veerman werd weer tweede, nu met Eribo en Amadeus (v. Saffraan).

Geert Bouius

Sponsors 

 

 

het Showpaard

 

KWPN

Veenstra

KNHS