Nieuws «TERUG  

Eerste slag een daalder waard voor Linda Boelens met El Nino in Opende

11-05-2018 |

Op de laatste dag van CH Westerkwartier, afgelopen zondag 6 mei, kwamen ook de tuigpaarden van regio Noord voor het eerst dit buitenseizoen in de baan. Nog niet alle rijders waren afgereisd naar het prachtige concoursterrein aan de Kolonieweg op de Gronings Friese grens onder Opende en dus waren de wedstrijden mooi overzichtelijk. Linda Boelens en partner Lammert Tel wonnen drie van de zes rubrieken en elite merrie Joy (v. Eebert) won de Noordelijke nieuwelingenklasse.

 

De 4-jarige bruine Joy van Johan Smink, scoorde onlangs nog 83 punten tijdens haar IBOP  verrichting en was na haar overwinning bij de nieuwelingenmerries op Noordelijke Tuigpaarden ook nu de beste tijdens haar aangespannen debuut op het concoursveld. Harm Jan Veenstra laat  Joy  zelf het werk doen en dat pakt ze goed. Met veel afdruk en ruime passen liet ze de concurrentie achter zich. Deze bestond zondag uit Jongleur GSM (v. Atleet) van J.T. Seinen, voorgesteld door Susan Bouwman en Hillerose (v. Manno) van Wim Schadewijk, gereden door Albert ten Berge. In de finale met vijf bleven zij respectievelijk tweede en derde. Nico Calis jr. met kon Jarana (v. Atleet) van zijn vader de voorlopige vierde plaats niet behouden en moest Albert van Dijk met Jasper (v. Cizandro) uiteindelijk voor zich dulden.

 

De tuigpaarden openden de dag in de lage limietklasse met zes deelnemers en waarvan de helft een herkansing kreeg. Dit leverde geen wijzigingen op in de plaatsingsvolgorde en dus won Linda Boelens deze wedstrijd met Celony (v. Vulcano) met op de tweede plaats Grietje Naber-Dijks met Irona (v. Aron). Harm Jan Veenstra kon Inanda (v. Patijn) van Willem Clevering als derde opstellen. Een kopgroep van een drietal fraaie talentvolle merries.

 

De grote limietklasse was tevens de eerste wedstrijd om De Slag om Hemelvaart. Een nieuwe korte competitie welke is opgezet door de organisaties van CH Westerkwartier, Grootegast en Roden. Aanstaande donderdag, Hemelvaartsdag, wordt de tweede wedstrijd in Grootegast verreden en de finale is zondag 13 mei in Roden. Vier de acht wilde de jury nogmaals bekijken en even hing een verrassing in de lucht met Jerry Hamming die Zitella 2 (v. Manno) van Albert Meems als voorlopig eerste mocht opstellen. Linda Boelens stond tweede met El Nino B (v. Atleet), Albert van Dijk met zijn nieuwe aankoop Elegant (v. Unieko) derde en Mart Helmus met Darno (v. Saffraan) vierde. Na afloop vertelde de jury moeite gehad te hebben met de paarden in juiste volgorde te zetten omdat geen van de vier de juiste vorm te pakken had. Zitella begon sterk maar zakte met name in de oprichting terug en de vossen El Nino en Elegant hadden moeite met de balans en kwamen niet echt los. Het meest constant was nog Darno en die klom dan ook op naar de tweede plaats. Winnaar werd toch El Nino omdat die in de ogen van de jury het “meeste” tuigpaard was en heel voornaam in het front was. Derde werd Zitella en Elegant zakte naar plek vier.

 

In de ereklasse werden drie paarden geselecteerd voor de finale en het was Lammert Tel die met de KWPN goedgekeurde hengst Fantijn (v. Patijn) beslag legde op de eerste plaats. De 8-jarige Fantijn werd begin dit jaar door Tel aangeschaft als opvolger van zijn vorig jaar overleden ereklasse paard Wervelwind (v. Plain’s Liberator) en dus maakte deze nieuwe combinatie haar debuut in Opende. Man en paard moesten nog een beetje aan elkaar wennen zo leek het, maar de elastisch bewegende Fantijn is ervaren genoeg om te weten wat van hem verwacht wordt. Hij ging hoog en ruim van de grond en met zijn mooie zelfhouding kwam de overwinning nooit in het geding. Wie nummer twee achter Fantijn moest worden bleek een stuk lastiger want de jury kwam er niet uit en dus moest de arbiter beslissen. Deze vond Ditisem (v. Roy M) in handen van Albert Lueks  iets aansprekender dan Fokkelien Oldenburger met haar Evert V (v. Stjerreljocht Surprice), die iets in de opzet hing.

 

Fokkelien nam even later al revanche door met Evert de damesklasse winnend af te sluiten. Ze gaf Linda Boelens met El Nino B, tweede, en Fera Lueks met Ditisem, het nakijken. De lichte vos Evert liep een constante wedstrijd en liet veel ruimte in de voorhand zien.

 

Susan Bouwman pakte het laatste oranje rozet van de dag door met Egberdina’s Armani (v. Roy M ) en – Unitas (v. Nando) de tweespanrubriek  te winnen voor de spannen van Gerard van der Meulen en Albert van Dijk.

 

Geert Bouius

Sponsors 

 

 

het Showpaard

 

KWPN

Veenstra

KNHS