Nieuws «TERUG  

Ule Haarsma wint vierspantitel met Imposant, Elburg, Celebration en Zavanno

14-09-2018 |

Het concours hippique van Luttenberg werd afgelopen zaterdag voor het laatst in de maand september gehouden. Volgend jaar zal de 15e editie op 29 juni gehouden worden met, als het aan het bestuur ligt, ook tuigpaarden van het Friese ras.  Dit jaar moest men het nog doen met hackney’s en tuigpaarden met voor de tuigpaarden twee VTN-kampioenschappen en de competitie finale van de Young Riders.

Ule Haarsma zat weer met een glimlach op het gezicht achter zijn tuigpaarden. Gedurende de dag werd de glimlach steeds breder na een tweede plaats bij de tweespannen limietklasse en een eerste in de ereklasse en veranderde aan het eind van de middag in een lach toen hij werd gehuldigd als VTN-kampioen vierspannen. Met vijf imponerende aanspanningen kreeg een prachtige concours dag een bijzondere afsluiting. Het viertal donkere vossen van Haarsma bestond uit Imposant (v. Eebert) en Elburg (v. Morocco Field Marshall) als achter span en de ervaren en machtige Manno zonen Celebration en Zavanno voorop. Het liep als een trein met veel actie in de benen. Ook de vossen Jaims H (v. Bentley VDL), Prime Val Varanno (v. Manno), - Wizz kids Gonda (v. Patijn) en – Bentley VDL (v. Larix) gereden door Derk Jan Mekkes maakten indruk en mochten met Haarsma mee naar de finale. Derde finalist was nog zo’n meerspan specialist, Leendert Veerman met Equifirst Eribo (v. Manno) van hemzelf en Icoon (v. Colonist), Gentleman (v. Saffraan) en Emerson (v. Manno) van maatschap Alting.  Henk Hammers had zijn viertal Funita (v. Manno), Heliotroop VDM (v. Colonist), Briljant (v. Larix) en Roel (v. Fabricius) wel heel goed voorwaarts en had zeker niet misstaan in de finale maar mocht als definitief vierde niet mee en ook de als vijfde geplaatste Jan Jordans niet. Hij had Barend (v. Marvel), Oxcan (v. Heineke), Casanova (v. Manno) en Ferro (v. Manno) voor de koets. In de finale bleven de paarden van Haarsma het meest imponeren met de helemaal gelijk in hoofd en hals houding pronkende Celebration en Zavanno voorop. Zij werden kampioen met Derk Jan Mekkes als reserve-kampioen.

 

In de voorlaatste competitiewedstrijd voor tweespannen werd Henk Hammers met Funita en Heliotroop VDM op kop geplaatst, maar waren niet helemaal gelijk in hoofdhouding. Ook bij het als tweede opgestelde span Imposant en Gardenia HBC gereden door Ule Haarsma ontbrak deze keer de echte eenheid. Het jonge span van Derk Jan Mekkes daarentegen liep wel keurig recht gesteld met veel gelijkheid in front en beweging en leek op weg naar een zekere eerste plaats. Het mocht niet zo zijn want vader en zoon PrimeVal Bentley VDL en Jaims H kwamen niet verde dan de derde plaats.

 

Wanneer er een dagprijs zou zijn voor het beste tuigpaard van de dag was die zonder discussie voor de goedgekeurde zwarte hengst Dylano (v. Plain’s Liberator) geweest. Als winnaar van de grote limietklasse trad hij in handen van Mark de Groot, groots op met zoveel lossigheid en ruimte in zijn bewegingen, dat hij waarschijnlijk ook de ereklasse naar zijn hand had gezet. De koningsklasse werd nu gewonnen door Lambertus Huckriede met Business (v. Vlasco). Mooi was ook de overwinning van Anton Kogelman met India in de regionale grote limietklasse.

Geert Bouius

 

 

 

Sponsors 

 

 

het Showpaard

 

KWPN

Veenstra

KNHS