Nieuws «TERUG  

Hanneke van Wessel en Briljant bekronen goed seizoen met kampioenschap

19-08-2019 |

Waar het in het dameskampioenschap net niet lukte, deed het dat zaterdag 10 augustus jl. in Hellendoorn wel. Hanneke van Wessel uit Zwartebroek werd regionaal ereklasse kampioen met de door haar vader gefokte vos ruin Briljant (v. Larix). Op het altijd gezellige concours hippique stonden nog twee tuigpaarden kampioenschappen op het programma en die werden gewonnen door Marcel Ritsma uit Wijnjewoude en Lennard Hatzmann uit Bovensmilde.

De tien beste ereklasse tuigpaarden uit de regio’s Midden, West en Zuid streden om de titel en zes daarvan reden nogmaals af in de finale. De 13-jarige Briljant verkeerd in de kracht van zijn leven en showde er frank en vrij op los met een heel mooi natuurlijk front en afdruk en ruimte in zijn bewegingen. De jury was het er unaniem over eens dat Briljant kampioen moest worden: “hij wordt heel rustig en mooi zonder opzet gereden, is goed in de stelling en benaderd het ideaalbeeld van een tuigpaard.” Over wie tweede moest worden bestond verdeeldheid en werd keuze aan de arbiter gelaten, die vrij resoluut voor Berry van de Genugten met Diesel (v. Unieko) van Egbert Kruiswijk koos. Hij treedt achter sterk onder en zet de voorbenen hoog en ver weg. De derde plek was automatisch voor Mark de Groot met dekhengst Hertog Jan (v. Cizandro) van Black Horse BV. Vierde werd Mieke ter Schure met Giantha (v. Atleet) van Wout Liezen, vijfde Cor van Dijk met Elegant (v. Waldemar) en Etienne Raeven kreeg Unaniem (v. Renovo) niet meer in balans en eindigde als zesde.

 

Het VTN-kampioenschap voor 4-jarige tuigpaarden kende in Hellendoorn tien deelnemers en kreeg in Knaller PSH (v. Cizandro) van Hans en Corrie Pos een terechte winnaar. Rijder Marcel Ritsma kon de jonge hengst goed in balans houden waardoor hij elke pas mooi afmaakte. De bruine Knaller heeft veel temperament en kan extreem bewegen, maar weet dat niet altijd juist te doseren. Deze wedstrijd werd hij iets rustiger voorgesteld wat het beeld ten goede kwam en waardoor hij ook goed door de wendingen goed te sturen was. Freek Saris en Kensington (v. Bocellie) klommen een plekje in de finale met zes en werd tweede. Kensington ging mooi vierkant en heeft een vrolijke uitstraling. Ook Marieke Stolwijk-Scherphof klom een plekje en werd met Kontiki (v. Eebert) derde. Dit alles ging ten kostte van Henk Hammers met Kianita (v. Eebert) van G. kamphorst, die als vierde eindigde. Kensington (v. Dylano) van stal Landzicht werd vijfde voor Karin (v. Granaat) met Cor van Dijk.

 

Vierde titel voor Emerson

Onder het zadel had Emerson (v. Manno) van maatschap Alting dit jaar het kampioenschap bij regio Noord al gewonnen en pakte in Hellendoorn ook die van de VTN. Dit keer niet onder vaste amazone Manon Veerman, die van een welverdiende vakantie genoot, maar met Lennard Hatzmann in het zadel. Lennard is van vele markten thuis in de paardensport en wist Emerson heel netjes voor te stellen en de grote vos ruin naar zijn vierde titel van het seizoen te loodsen.

 

Bron: De Paardenkrant

Sponsors 

 

 

het Showpaard

 

KWPN

Veenstra

KNHS