Nieuws «TERUG  

Tuigpaardrijders VERT eindelijk van start op goed georganiseerd concours Tolbert.

26-08-2020 |

Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover dat de tuigpaardrijders van de VERT voor het eerst hun paarden konden showen op het concours in Tolbert. Voorzitter Lammert Tel vertelde in zijn openingswoord dan ook trots te zijn dat er weer afgereden kan worden in deze bijzonder, nog altijd lastige coronatijd! “Alle perikelen rondom de afsplitsing van de KNHS worden vandaag even vergeten en we maken er een prachtige dag van hier op de schitterende accommodatie van de HJC-manege in Tolbert.”  De sfeer was perfect zowel in als rondom de baan met alleen maar blije gezichten omdat men weer kon genieten van hun mooie tuigpaardensport.

 

Er was veel animo onder de rijders om mee te doen aan die paar wedstrijden die dit jaar op het programma staan en dus waren de rubrieken goed vol. In de lage limietklasse pakte Harry van Middelaar de winst met Ivar (v. Cizandro) van Thijs Blankendaal. De bruine had even tijd nodig om de juiste balans te vinden maar was er tijdens het overrijden met vijf helemaal en liet een fijne verrichting zien. Sterk tweede werd Wim Jansen met Jonkheer (v. Eebert), waarna Niek Alting zijn schimmelmerrie Glennis Grey  (v. Victory) als derde op mocht stellen. Vierde werd Mart Helmus met de aansprekende en makkelijk lopende Korose (v. Fantijn) van M. Postma. Hij klom een plaatsje, waar Leendert Veerman met Action Quality Izandro (v. Cizandro) van de tweede naar de vijfde plek zakte.

 

De tussenlimiet kende veel kwaliteit en daarom liet de jury zeven paarden  overrijden. Het was Just Lucky (v. Wentworth Ebony) van Lambertus Huckriede die de terechte winnaar werd.  De zwarte hengst keek er hoog overheen en walste met hoge ruime en krachtige passen door de baan. Nico Calis mocht de heel vrij en blij optredende Jara (v. Cizandro) van Kramer als tweede opstellen en won daarmee twee plekken. Hij bleef nipt Marcel Ritsma en Jack Daniels PSH (v. Manno) van Hans Pos voor. Hierna volgende Harry van Middelaar met Kuliena (v. Cizandro) van Toon van Doorn, Derk Jan Mekkes met Roelofsen Horse trucks Jaims H (v. Bentley VDL), Wim Jansen met Jakarta (v. Ditisem) en Leendert Veerman met Action Quality Jannes (v. Manno).

 

Huckriede won ook de hoge limiet met de geweldig bewegende Renvyle Imondro (v. Cizandro) van  Fitzpatrick uit Engeland. Met zijn actievolle voorhand kwam hij boven de hekken uit en bleef onverstoord dit hoge niveau vasthouden. Verrassend tweede twee werd opnieuw Nico Calis nu met een oude bekende : Dictus (v. Manno) van de familie Bosma uit Kollummerzwaag. De donkere vos stond er goed voor en liep  met veel zelfhouding door de baan. Hij ging goed vierkant en deed dat met ruime, krachtige bewegingen.  Hierna plaatste de arbiter Derk Jan Mekkes met Roelofsen Horse Trucks Havana (v. Bentley VDL) als derde en werd Cees Klinkhamer automatisch vierde met Judex (v. Eebert). Action Quality Eribo (v. Manno) met Veerman werd vijfde, Grietje Naber- Dijks met Irona (v. Aron) zesde en het rijtje overrijders werd gesloten met Henk Hammers met Jivirona (Eebert0 van G.E.B. ter Laak.

 

 Action Quality Amandeus (v. Saffraan) was in handen van zijn eigenaar Leendert Veerman niet te kloppen in de ereklasse. Geheel in balans, in een perfect tempo met een lang zweefmoment en een opzet die losjes boven de hals hangt. Ook hier werd de arbiter ingeschakeld en wel voor plaats twee. Het was Hanneke van Wessel met Briljant (v. Larix) die de voorkeur kreeg boven Marcel Ritsma met Gerran PSH (v. Atleet) van Pos die een plaatsje steeg. Dit ging ten kostte van Niek Alting  met Emerson (v. Manno). Nico Calis met Emaire (v. Manno) bleven zesde.

 

Anneke Borkent won met Renvyle Imondro ook de damesklasse tweewieler voor alweer Hanneke van Wessel en Briljant. Ook dit was een arbitrair besluit met Manon Veerman en Emerson (v. Manno).  Renate Veerman pakte de vierde plek met Action Quality  Eribo. Bij de dames op de vierwielige wagen was er een mooi succes voor Margriet van Asselt en stal Ritsma. Margriet was ’s ochtends geslaagd voor haar rijvaardigheid en won ’s middags deze damesklasse met de deftige, veel front makende Jack Sparrow PSH (v. Cizandro) van Pos. Suzanne Klinkhamer pakte het rode rozet met Judex (v. Eebert) en Manon Veerman werd weer derde, u met Action Quality Jannes (v. Manno). De vierde die mee mocht overlopen waren Grietje Naber en Irona en zij bleven vierde.

Overigens won Manon Veerman in beide dameswedstrijden de extra prijs voor het schoonste geheel.

 

De zes tweespannen maakte er een mooie strijd van die zonder overkamping in het voordeel werd beslist van Veeman’s Action Quality Amadeus en – Eribo (v. Manno). Een span met veel eenheid, kracht en show. Derk Jan Mekkes volgde met Roelofsen Horse Trucks Bentley VDL en – Jaims H. De kampioenen van 2019, Gerran PSH en Jack Daniels PSH werden derde in handen van Marcel Ritsma. Hierna twee nieuwe spannen: Niek Alting met Emerson en Glennis Grey en Henk Hammers met de zwarten Roelofsen Horse Trucks  Havanna van stal Mekkes en Brandy (v. Uromast) van Toon van Doorn. Antoon Epskamp eindigde als zesde met Ivirona (v. eebert) en Grandioos (v. Atleet).

 

Er waren ook twee oefenrubrieken voor nieuwelingen.  De eerste groep werd overtuigend gewonnen door de bruine merrie Lindrini (v. Hertog Jan) van de familie Kooyman en gereden door Henk Hammers.  Wim Jansen presenteerde Lexus (v. Sir Arie) ook heel goed en werd tweede voor Marcel Ritsma met Kiara (v. Eebert) van Frans Luyer. Met Vanenburg’s Lothario (v. Emilano) van de combinatie Rozendaal/Van Manen werd Aris van Manen vierde. Grietje Naber won de tweede groep met K-Drini (v. Manno) voor Marcel Ritsma met Lizandro B (v. Fantijn) van H.J. de Boer. Antoon Epskamp werd derde met Larona (v. Dylano).

 

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN