Nieuws «TERUG  

Korte tuigpaardenseizoen afgesloten op goed georganiseerd concours Eext

01-10-2020 |

Zaterdag 26 september was in het Drentse Eext het laatste in een in reeks van vier oefenconcoursen. Voordat de eerste rubriek van start ging werd er een indrukwekkende minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan  de heer Dirk Mekkes  die vorige week zondag op 82-jarige leeftijd overleed.

 

De lage limietklasse kende dertien deelnemers met veel goede paarden. Om tot de juiste kopgroep te komen liet de jury na de eerste selectie eerst een tussengroep overrijden waarbij Mart Helmus zich met de bruine Korose (v. Fantijn) van M. Postma, zodanig in de kijker reed dat hij naar de finale mocht. De vijf besten reden daarna af voor prijzen en het was uiteindelijk Mark de Groot met Jericho (v. Dylano) van Egbert Kruiswijk, die de overwinning pakte. Jericho gaat rondom hoog van de grond, draaft foutloos en doet dat in een mooie oprichting. Ivar (v. Cizandro) van Thijs Blankendaal was nu iets minder scherp dat de voorgaande drie  wedstrijden en werd tweede met Harry van Middelaar. Op de derde plaatst eindigde  Nathalie Buwalda met Eebert zoon Julius waarna Freek Saris  kon opstellen met de goedgekeurde dekhengst Kane BFT (v. Bocellie) van Brian Franken. De jonge Korose kwam niet meer helemaal los in de finale en moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

In de tussen reden ook vijf paarden over voor de hoofdprijzen en het was opnieuw Mark de Groot die won, nu met de KWPN-dekhengst Hertog Jan (v. Cizandro) van Black Horse BV. Hoewel de hengst de duidelijke winnaar was, verloor hij wel een voorijzer, echter voor de jury was dit geen reden om hem niet te laten winnen omdat de beslissing al was gevallen voordat het ijzer er afging! Harry van Middelaar moest weer genoegen nemen met de tweede plaats, nu met Kuliena (v. Cizandro) van Toon van Doorn, gevolgd door Marcel Ritsma met Jack Daniels PSH (v. Manno) van de familie Pos. Action Quality Jannes (v. Manno) werd vierde met Leendert Veerman. Freek Saris kwam zuinig weg met de vijfde plek voor zijn Heraut (v. Bentley VDL) die minder fouten maakte dan de paarden die voor hen stonden.

 

Renvyle Imondro blijft de hoge limietklasse domineren en met Lambertus Huckriede op de kar won hij ook nu weer vrij onbedreigd. De bruine Imondro ging weer bijzonder actievol waarbij zijn hoge grijpende voorhand spectaculair en opvallend is. Alle vier wedstrijden in de korte “coronaseizoen” werden gewonnen. Mark de Groot moest nu genoegen met de tweede plaats voor Idol (v. Manno). Alweer een KWPN goedgekeurde dekhengst van Black Horse BV. De schimmel begon sterk maar kon dit niet vasthouden. Voor Marcel Ritsma was er weer een derde plaats, nu met de statige Jack Sparrow PSH (v. Cizandro). Een mooie vierde plaats was er voor Action Quality Eribo (v. Manno) met Leendert Veerman.

 

Dan de ereklasse. Al drie wedstrijden achtereen gewonnen door Leendert Veerman en Action Quality Amadeus en ook in Eext behield deze combinatie haar ongeslagen status. De ervaren vos Amadeus maakte  meer foutjes dan normaal, waarschijnlijk vanwege de vele hindernissen in de baan, maar toch was met zijn gedragen manier van bewegen het meest tuig typisch in de ogen van de jury. De concurrentie kwam voornamelijk van Marcel Ritsma met Gerran PSH (v. Atleet). Dit vosje heeft een heel natuurlijke uitstraling, loopt  met veel zelfhouding en maakt elke pas bijzonder mooi af. Derde in deze finale met vier, werd Niek Alting met Emerson (v. Manno) die een plekje klom ten kostte van Hanneke van Wessel met Briljant (v. Larix). Twee bijzonder beste tuigpaarden die van nature veel front hebben.

 

Anneke Borkent en Renvyle Imondro bleven  ook in de damesklasse tweewielig ongeslagen. De jury was er in één keer uit en zette Manon Veerman met Emerson op de tweede plaats. Haar moeder Renate Veerman werd derde met Action Quality Eribo.

 

Bij de dames op de vierwielige showwagen was meer spanning en ging de winst na uiteindelijk naar Margriet van Asselt met Jack Sparrow PSH, die heel beheerst en deftig door de baan ging. Sommige mede finalisten hadden het tempo er behoorlijk in en dat kwam de prestaties van de paarden niet ten goede. Nathalie Buwalda werd tweede met Julius en met Any Time (v. Patijn) werd Aylin Frankena derde.

 

Stal Ritsma pakte toch nog een overwinning bij het sluiten van de markt en wel bij de tweespannen met Jack Daniels PSH en Gerran PSH. In de rechtstreeks duel werden Veerman’s Amadeus en Eribo verlagen. Niek Alting werd derde met Emerson en Glennis Grey (v. Victory), Henk Hammers vierde met Cureda en Jivirona van G.E. van Laak en Antoon Epskamp sloot de rij met Grandioos en Ivirona.

 

Nieuwelingen

Ook in Eext twee groepen nieuwelingen. Henk Hammers won met Lindrini (v. Hertog Jan) van de familie Kooyman de eerste groep met op de tweede plaats Mark de Groot met Kenia (v. Plain’s Liberator). In de tweede groep ontwikkelde zich een mooie strijd tussen opnieuw Mark de Groot met Latino (v. Dylano) van de combinatie Vink/Kruiswijk/de Groot en Freek Saris met Kanjer (v. Urgent) van de combinatie Kemp/Saris. Twee zwarten met veel trek in de benen maar waarbij Kanjer toch de meest luxe is. Freek en Kanjer groeiden in de wedstrijd en werd winnaar. Latino werd tweede.

 

Geert Bouius

 

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN