Nieuws «TERUG  

Brandy krijgt geweldig afscheid in Eext

01-10-2020 |

Na afloop van de ereklasse  in Eext, afgelopen zaterdag, moesten alle deelnemers weer opstellen om het afscheid van één van de allerbeste tuigpaarden van de afgelopen tien jaar bij te wonen: Brandy (v. Uromast) gefokt door N.W.C. Augustinus uit Ommeren. Brandy is sinds afgelopen winter in eigendom van Toon van Doorn, maar iedereen in tuigpaardland kent Brandy eigenlijk alleen maar in combinatie met zijn vaste rijder Harry van Middelaar. Een twee eenheid die vanaf 2010 tot en met 2018 89 officiële overwinningen behaalde in het enkelspan. Harry en Brandy werden drie keer Nederlands kampioen ereklasse, wonnen  drie leeftijdskampioenschappen en pakten vijf keer de Renovo schaal in Ermelo op de Nationale Tuigpaarden Dag. In 2012 werd Brandy tuigpaard van het jaar.

 

De gitzwarte, nu 14-jarige Brandy begon zijn carrière in 2010 met het winnen van de nieuwelingenklasse op de Noordelijke Tuigpaarden Dag, werd in Bennekom winnaar van de nieuwelingen en won datzelfde jaar de nationale competitie voor jonge tuigpaarden.  In 2018 won hij zijn laatste grote titel en werd in Buitenpost voor de derde keer nationaal kampioen. Na jarenlang eigendom van het Brandy consortium te zijn geweest, verhuisde hij daarna naar stal Haarsma  en werd in 2019 een aantal  keren het damesnummer uitgebracht. Vorige maand verscheen hij in het span bij Henk Hammers maar bleek niet meer de Brandy van weleer.

Dit zag ook zijn eigenaar Toon van Doorn en hij wilde hij niet dat Brandy op deze manier zijn glorieuze carrière zou beëindigen. “Dit mocht absoluut niet gebeuren, zo’n paard verdiend een mooi afscheid.”

 

Toon van Doorn had het afscheid voor Brandy zelf helemaal geregeld en het werd dan ook een onwaarschijnlijk groot succes. Nadat Greet Bergstra het verhaal van Brandy had verteld en Brandy de nodige versierselen omgehangen had gekregen, werd er door alle ereklasse rijders een toast op Brandy uitgebracht met een glas echte Brandy. Na de ereronde nam Van Doorn zelf de microfoon ter hand en beschreef Brandy als een topper die in hetzelfde rijtje hoort als Oregon, Alfred, Edeling, Dietlof en Sebastiaan. En speciaal woord van dank was er voor Harry van Middelaar, die  als dank voor alles wat hij met Brandy heeft gepresteerd  een groot vat Brandy kreeg.

 

Hierna kon het publiek nog eenmaal genieten van dit fenomenale tuigpaard dat fier en trots als altijd, onder een ovationeel applaus de tuigpaardarena voor altijd verliet.

 

Geert Bouius

 

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN