Nieuws «TERUG  

Action Quality Amadeus Paard van het jaar 2020

11-05-2021 |

 

Afgelopen week maakte het KWPN bekend dat Action Quality Amadeus van Leendert en Renate Veerman uit Wittelte Tuigpaard van het jaar 2020 is geworden. Normaal vind deze verkiezing plaats op de Nationale Tuigpaarden Dag, maar vanwege de COVID-19 pandemie ging dit feest vorige niet door. Op de tuigpaarden hengstenkeuring afgelopen zaterdag  in Ermelo werd hij extra in het zonnetje gezet met onder andere een tafelgesprek met zijn fokker Henri Kruidhof uit Rouveen.  Amadeus werd op 23 april 2005 geboren uit de stermerrie Tamara (v. Manno) en heeft Saffraan (v. Fabricius) als vader.

 

De keuze voor Amadeus is logisch, want hij won in het korte concoursseizoen van 2020 alle vier ereklasse wedstrijden en won ook drie keer de tweespanrubriek samen met Eribo (v. Manno). De 16-jarige vos ruin loopt al jaren mee in de nationale top en is veelzijdig inzetbaar. Amadeus stelt zijn rijder Veerman nooit teleur en geeft altijd alles in een wedstrijd. Op zijn cv staan vele titels in het meerspan maar in 2016 was hij ook de allerbeste van Nederland in het enkelspan. In Groningen werd hij Nederlands kampioen. De titel Tuigpaard van het Jaar komt hem meer dan toe.

 

Fokkers van het jaar

Vader en zoon, Sander en Rik Daniels werden thuis in Wageningen verrast door KWPN bestuurslid Rene van ’t Klooster met de mededeling dat zij tot fokkers van het Jaar 2020 zijn verkozen.

Zij fokten ongeveer 125 tuigpaarden en werden meermaals gehuldigd op de Nationale Tuigpaarden Dag als ze weer een kampioen hadden. In het verleden werden de door hen gefokte hengsten Hilbert (v. Proloog) en Pronkjuweel (v. Jonker) goedgekeurd bij het KWPN. Later kregen ze driemaal een veulen  kampioen, nog een 2-jarige en een 3-jarige. Ook hebben meerdere fokproducten verdienstelijk in de sport gelopen.

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN