Nieuws «TERUG  

Mooie oefenmiddag bij stal Haarsma

04-07-2021 |

Zaterdag 26 juni was bij de familie Haarsma in Tjerkwerd een oefenmiddag als voorbereiding op het aanstaande tuigpaardenseizoen. Een traditie met voornamelijk nationale rijders die jarenlang bij de HBC-stal in Boijl werd gehouden en nu werd voortgezet op de splinternieuwe trainingszandbak achter het bedrijf van de Haarsma Groep. Een middag die begon met koffie en gebak en eindigde met  gezellig napraten onder het genot van een hapje en een drankje.

 

Het oefenen is met name belangrijk voor de jonge tuigpaarden, de nieuwelingen, die binnenkort hun eerste schreden op de concoursvelden gaan zetten. Maar ook voor de nieuw geformeerde tweespannen is zo’n oefenwedstrijd heel leerzaam.  Ule Haarsma en zijn familie hadden alles goed voorbereidt met muziek, vlaggen en Henriette Hoorn als speaker. De jonge paarden goed konden op deze manier mooi wennen aan de voor hun nieuwe omstandigheden.

 

De nieuwelingen waren in vier groepjes van maximaal vijf paarden verdeeld en lieten zich veelal goed zien. Een aantal was nog maar kort in training maar de meesten hadden al wel meer ervaring voor de kar. Zo ook  de in 2019 goedgekeurde hengst Lanto HBC (v. Delviro) die door Harry van Middelaar weer perfect werd voorgesteld. Ook de bruine merrie Mabella PSH (v. Cizandro) van de familie Pos liet zich sterk zien in de eerste groep met Marcel Ritsma aan de leidsels. Wim Jansen reed Let’s Be , een jonge Atleet en Tjeerd Haarsma stelde de bruine La Chouffe (v. Hertog Jan) voor. Harry van Dijk gaat het na een aantal  jaren afwezigheid ook weer proberen bij regio Noord en heeft in Lando (v. Stuurboord) een talenvol vosje.

 

In de tweede groep viel de grote Montreal van Ule Haarsma op. Deze Idol zoon werd gereden door Tjeerd Haarsma en toonde bij tijd en wijle zijn grote ruime passen. Hij was nog niet helemaal klaar maar beschikt over veel talent.  Marcel Ritsma presenteerde de zwarte Lidia PSH (v. Cizandro) van Pos en ook dit blijkt een ras tuigpaard te zijn. Vrij en blij showde ze zich met de hals en oortjes er prachtig op. Wim Jansen had nu het vosje Maddy (v. Indiana) voor de kar en deze ging voor en achter goed van de grond. Ook Lorenzo I&S (v. Emilano) van Stefan Rozendaal liet zich goed zien in handen van Lubbert van Oene.

 

Spectaculair

De topper van de dag zat deze middag in groep drie en dat was Mondiaan RSH van Marcel Ritsma zelf. Deze Icellie zoon is vorig jaar aangewezen voor het verrichtingsonderzoek maar omdat de kwaliteit van het sperma onvoldoende was, ging dit niet door.  De bruine ruin liet zich spectaculair zien met een bijzonder hoog en ruim wegzettend voorbeen en krachtig achterbeen. Keer op keer klom Mondriaan er geweldig in.  Opvallend mooi was ook Kaproo I&S (v. Emilano). Lubert van Oene reed de zwarte met veel zelfhouding waarbij hij goed vierkant over de benen ging. Aris van Manen had in Lenouk (v. Atleet) ook een heel luxe beestje voor de wagen.

 

In de laatste groep viel de Eebert zoon Mirakel van Ule Haarsma op. Jelle van der Weide reed deze soms wat onstuimige vos, die wel zeer tuig typisch is. Dat geldt  ook voor Miss Elegant (v. Cizandro) van Erik van der Veen die een mooie foutloze verrichting gaf. Lex (v. Sir Arie) had vorig jaar al ervaring opgedaan en showde zich fraai. Met de vos Action Quality Kroonjuweel (v. Fantijn) heeft Leendert Veerman ook een talentvolle nieuweling met veel beweging in de benen.

Tussendoor waren er oefenrubrieken voor limiet en ereklasse paarden, waarvan een groot gedeelte de wedstrijdvorm al behoorlijk benaderde.

 

Bij de tweespannen reed Ule Haarsma zelf zijn nieuwe ereklasse tweespan dat bestaat uit de ervaren Elburg (v. Morocco Field Marshall) en de merrie India (v. Cizandro), welke eind 2019 werd aangeschaft bij Anton Kogelman. Hoewel  India geen ervaring heeft  in het tweespan klommen beide donkere vossen  goed tegen elkaar op en traden actievol op. Derk Jan Mekkes heeft Hugo (v. Patijn) sinds een paar maanden op stal en die kan in meerdere aanspanningen gebruikt worden. Nu liep hij naast Roelofsen Horse Trucks Bentley VDL (v. Larix) en dat liep ook zeker goed. Het jonge span Action Quality Jannes (v. Manno) en – Kroonjuweel moesten nog erg aan elkaar wennen maar passen kwa aftekeningen wel geweldig bij elkaar.

 

Hoe de paarden het straks op de concoursen gaan doen is afwachten, maar dat het spannende wedstrijden gaat opleveren staat wel vast!

 

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN