Nieuws «TERUG  

Mondiaal PSH beste nieuweling in Houten

22-07-2021 |

Onder schitterde weersomstandigheden werd zaterdag 17 juli het altijd sfeervolle tuigpaardenconcours van Houten gehouden bij de Zilfia’s Hoeve van Kees en Mieke van der Maat.  Het was alweer de vijfde editie. Er was veel deelname en dat leverde volle en spannende wedstrijden op. Hoogtepunten waren de nieuwelingenklasse, de ereklasse, de eerste wedstrijd in de KWPN/Westfort hengstencompetitie en tot slot de strijd om de Gouden Bolhoed.

 

Er wordt altijd uitgekeken naar de wedstrijden voor nieuwelingen en dat was in Houten niet anders. Er kwamen twaalf jonge tuigpaarden in de baan en de kwaliteit was hoog. De jury stelde een kopgroep van zes samen die de finale reed. Marcel Ritsma heeft in Mondiaal PSH (v. Icellie) een zeer getalenteerd tuigpaard die met zijn hoge en ruim grijpende voorhand boven de omheining uitkwam. Hij zet de hals er bijzonder mooi op treedt achter sterk onder de massa. Hij won dan ook overtuigend. Op de tweede plaats kwam Lambertus Huckriede met de bruine Atleet nakomeling Martin Morero, die zich in beweging groot maakte en sterk en met veel afdruk rondging.  Lindrini (v. Hertog Jan) van de familie Kooyman, had vorig jaar al wedstrijdervaring opgedaan en werd derde in handen van Henk Hammers. De merrie maakt veel indruk met haar front maar moest in de voorhand toegeven op de eerste twee. Vierde werd Mark de Groot met Latino (v. Dylano) van de combinatie Vink/Kruiswijk/De Groot en Freek Saris werd vlak daarachter vijfde met de deftige zwarte Kanjer (v. Urgent) van hemzelf en Nico Kemp. Etienne Raeven  werd keurig zesde met Lorton (v. Hertog Jan).  De jury sprak van kopgroep met veel kwaliteit waarbij de winnaar er met kop en schouders boven uitstak.

 

De kleine limietklasse werd in twee groepen verreden met Mark de Groot en Jericho (v. Dylano) als winnaars van de eerste groep. Jericho in eigendom van Egbert Kruiswijk is een bijzonder mooi en actievol tuigpaard die een foutloze wedstrijd liep. Met King Thomas (v. Cizando) van L. Ammerlaan werd Marcel van Bruggen sterk tweede voor Ad Bakx met Mariantha H (v. Cizandro). Albert ten Berge werd met de goed presterende Kereda (v. Fantijn) van de familie Van Schadewijk gewaardeerd met de vierde prijs. Het schimmeltje Meiroos (v. Idol) werd keurig vijfde in handen van Nico Calis jr.

 

In de tweede groep werd Derk Jan Mekkes winnaar met een hele beste Jains H (v. Bentley VDL) van Hut. De vos verzaakte geen moment en bleef er hoog over heen kijken. Henk Hammers werd met de zwarte Eebert nakomeling Lendoline van Wout Liezen tweede en hield de goed en ruim bewegende Johannalina (v. Cizandro) van en met Henk Minkema nipt achter zich. Vierde in deze finale met vijf werd Etienne Raeven met Hercules (v. Atleet) en Richard Hofstra en Jerco (v. Fantijn) eindigde als zesde.

 

Zeven kanshebbers streden in de tussenlimiet om de hoogste eer, alhoewel de overwinning van Lambertus Huckriede met Just Lucky (v. Wentworth Ebony) niet echt in gevaar kwam. Toch kwam Nico Calis sr. met de bruine Jara (v. Cizandro) van J. Kramer dicht in de buurt en werd tweede voor Martien Verboord met Jonkheer (v. Eebert).

 

Ook de grote limiet werd gewonnen door Lambertus Huckriede, nu met geweldenaar Renvyle Imondro (v. Cizandro) die weer met een hoge en ruime actie de concurrentie versloeg. Als tweede mocht Marcel Ritsma Ivo PSH (v. Saffraan) opstellen nadat de arbiter was ingeschakeld.  El Nino B (v. Atleet) werd in handen van Martien Verboord automatisch derde.

 

In de ereklasse bestond de top-4 uit goedgekeurde KWPN-dekhengsten. De grote en deftig bewegende Dylano (v. Plain’s Liberator) met Mark de Groot werd in de finale met zes hele beste paarden steeds beter en pakte na een spannende strijd met vooral Lambertus Huckriede en Hubert (v. Cizandro) de overwinning. Ook Heliotroop (v. Colonist), tegenwoordig in eigendom van Harco en Grietje Naber, liep een sterk koers en mocht in handen van Henk Hammers als derde opstellen voor Robbie van Dijk met Cizandro (v. Waldemar). Leendert Veerman met Action Quality Amadeus (v. Saffraan), vijfde, en Cor van Dijk met Elegant (v. Waldemar), zesde, konden tegen het hengstengeweld niet op.

 

De damesklasse werd ontsiert door een ongeluk van een van de deelneemster en daarom werd er niet overgereden. Anneke Borkent won met Renvyle Imondro voor Hanneke van Wessel met Funita (v. Manno).

 

Ook bij de Young Riders won Imondro met Kevin Huckriede aan de leidsels. Mieke ter Schure reed heel verdienstelijk met Hugo en werd tweede.

 

Bij de tweespannen was Etienne Raeven succesvol. Hij won de tweespancompetitie met Lorton en Cilardo (v. Ulandro) en pakte de eerste tien punten. Tweede werd Derk Jan Mekkes met de vossen Roelofsen Horse Trucks Jaims H en – Hugo (v. Patijn). Ule Haarsma had Kolonel (v. Fantijn) en Jidaperty (v. Eebert) aangespannen en dit zeer gelijke span werd derde voor Leendert Veerman met Action Quality Jannes (v. Manno) en – Kroonjuweel (v. Fantijn)  die wel negen competitiepunten pakte.

 

In de ereklasse moest de arbiter de winnaars aanwijzen en koos voor Leendert Veerman met Action Quality Amadeus en – Eribo (v. Manno) waardoor Etienne Raeven  tweede werd met Cilardo en Hercules (v. Atleet).

 

Tien punten voor Magnifiek in Westfort competitie

Sinds lange tijd is er weer een hengstencompetitie voor jonge goedgekeurde KWPN tuigpaardhengsten. In Houten kwamen er zes opdraven voor hun eerste wedstrijd in competitieverband. De jury nodigde naast Macho met Robbie van Dijk, ook Lambertus Huckriede met Magnifiek (v. Idol), Mark de Groot met Leffe Blond (v. Dylano) van Black Horses Bv en Marcel Ritsma met Lexington PSH van de familie Pos, uit voor de finale. Vier toppers die alles gaven. Na een spannende strijd waarbij het publiek intens meeleefde was het Lambertus Huchriede die de eerste tien punten opeiste met zijn schimmel Magnifiek. De Groot werd tweede met Leffe Blond en als derde kwam Van Dijk met Macho.  Ritsma eindigde als vierde met Lexington. Het publiek eiste een verklaring van de jury voor deze plaatsing en die kreeg het bij monde van Lammert Vinke: “de winnaar liep er echt uit en beweegt fantastisch met veel zweefmoment. De schoft gaat ophoog waardoor hij de voorbenen hoog en ruim wegzet. In het front zou hij iets mooier kunnen maar in beweging was hij de beste. Nummer twee gaf goed partij, straalt kracht uit maar moest in het achterbeen gebruik toegeven. De nummer drie gaf een hele constante en blije verrichting met een machtig front. Echter in beweging en met name de voorhand mist hij ruimte. Nummer vier maakte iets te veel foutjes”.

 

Henk Hammers wint Gouden Bolhoed

De strijd om de Gouden Bolhoed gaat tussen vier deelnemer die elkaars paarden rijden in een stand show waarbij een onafhankelijke jury de rijders beoordeeld op presentatie, manier van rijden en hoe presteert het paard in vreemde handen. Vanuit de ereklasse deed Henk Hammers mee met Heliotroop, uit de grote limiet Martien Verboord met El Nino (. v. Atleet) en uit de tussenlimiet Nico Calis met Jara (v. Cizandro). Via een wildcard mocht Margo Bakx meedoen met Hannalina (v. Crescendo HBC). Elke rijder deed het fantastisch met drie verschillende paarden maar de heren De Heul en van Assche vonden Henk Hammers de beste en die kreeg is versierselen dan ook omgehangen en de wissel prijs overhandigd.

 

 

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN