Nieuws «TERUG  

Elegant ereklasse kampioen Midden West Zuid in Lunteren

05-08-2021 |

Tijdens het middagprogramma van de Centrale Keuring van KWPN Tuigpaard regio Oost werden zeven aangespannen rubrieken verreden en als afsluiting van de dag een wedstrijd tuigpaarden onder het zadel.

In dit open kampioenschap kwamen acht deelnemers uit de verschillende regio’s aan de start en maakten er een mooie en spannende wedstrijd van.  Na de eerste omloop selecteerde de jury de vier besten eruit en liet daarna een tussengroepje met drie overrijden om te kijken of daar nog een combinatie bij zat die naar de kopgroep kon. Het waren Wim Jansen en Freedom (v. Patijn) die deze kans grepen en mee mochten in de finale. Hanneke van Wessel en Briljant (v. Larix), de zaterdag kampioen van 2019, had de grote vorm niet en werd zesde voor Cees Embregts met een hele beste en met veel front lopende Atillos (v. Talos). Berry va de Genugten sloot de rij met Diesel (v. Unieko) van Egbert Kruiswijk.

 Hierna ging de finale van start met vijf kanshebbers die redelijk aan elkaar gewaagd waren. Cor van Dijk die twee jaar geleden de concourskar aan de wilgen had gehangen, maar dit jaar toch weer is gaan rijden, had zijn voormalige topsportmerrie Elegant in topvorm wat zich uitte in een krachtig optreden. De bruine ging rondom hoog en ruim van de vloer en heeft de hals er van nature mooi opstaan. Ze heeft dan ook geen ondersteuning nodig! Ook Marcel Ritsma kwam sterk voor de dag met de actievolle Gerran PSH (v. Atleet) van de familie Pos net als Derk Jan Mekkes met de altijd makkelijk bewegende Roelofsen Horse Trucks Bentley VDL (v. Larix). Martien Verboord heeft in El Nino B (v. Atleet) ook een op en top tuigpaard dat altijd weet te imponeren. Freedom liep ook met veel afdruk.

Uitgesproken kampioen

Na een mooie strijd koos de jury unaniem voor Elegant als kampioen, gevolgd door Gerran, Bentley, El Nino en Freedom. Voorzitter van de jury Leendert Veerman gaf een duidelijke en begrijpelijke toelichting op de uitslag: “de winnaar was voor ons vandaag de uitgesproken kampioen, had de hals er recht bovenop staan en had veel actie in haar show. Ook nummer twee liep een sterke wedstrijd, was vierkant en sterk over de benen, maar had toch een opzet nodig voor het front. Nummer drie liep met een mooi front en ging goed vierkant over de benen. De als vierde geplaatste had iets problemen met het achterbeen gebruik en nummer vijf was iets gewoner in alles maar liep wel een keurige koers”. De jury gaf deze dag vaker een toelichting en dat geeft toch meerwaarde aan een uitslag en geeft duidelijkheid aan zowel de rijders als het publiek. Dit zou op meer concoursen bij belangrijke en spannende wedstrijden moeten gebeuren!

Henk Hammers won met Lindrini (v. Hertog Jan) van de familie Kooyman de kleine limietklasse voor Marcel van Bruggen met King Thomas (v. Cizandro) van L. Ammerlaan die zich sterk opwaardeerde. Vijf paarden gingen in de herkansing waarin Martien Verboord en Jonkheer (v. Eebert) ook een plekje stegen naar de derde plaats. Derk Jan Mekkes reed Roelofsen Horse Trucks Jaims H (v. Bentley VDL) naar plek vier voor Lubbert van Oene met Lorenzo I&S (v. Emilano).

In de grote limietklasse was Derk Jan Mekkes met Roelofsen Horse Trucks Hugo (v. Patijn) spekkoper. Na overrijden met vier verwees hij Ada Docnck met de in de voorhand spectaculair bewegende Fontana D (v. Waterman) naar de tweede plaats. Margot Bakx en Hannalina (v. Crescendo HBC) werden derde en vierde werd Pien Jansen met Joker (v. Delviro).

De competitie M/W/Z was bijzonder spannend. Vijf kanshebber voor de winst reden de finale waarin Kees Kimenai met Lakei PVK (v. Dylano) van Paijmans en Henk Hammers met Lendoline (v. Eebert) van Liezen zeer aan elkaar gewaagd waren. De jury vond het totale beeld van Lendoline iets mooier en ook over de benen was de zwarte merrie iets flitsender dan Lakei. Piet Lijffijt klom van de vierde naar de derde plek met de ruim bewegende Landheer (v. Fantijn) en dat gig ten kostte van Wim Jansen met Lex (v. Sir Arie) die een hele sterke eerste omloop liep. Met Mariantha H (v. Cizandro) werd Ad Bakx vijfde in deze kwaliteitsvolle kopgroep.

De damesklasse kende een finale met vier en uiteindelijk ging de overwinning naar Hanneke van Wessel met Funita (v. Manno), die steeds beter werd naarmate de wedstrijd vorderde. Hanneke Mekkes werd met Bentley VDL tweede. Heel mooi derde werd Marit Westerink met de krachtig bewegende Grandioos (v. Atleet) van Epskamp. Pien Jansen reed deze keer Atillos en eindigde als vierde.

Omdat een van de paarden van Mekkes bij binnenkomst een ijzer verloor bleven er maar drie tweespannen over die de jury in één keer kon plaatsen. Op kop kwam Martien Verboord met zijn fraaie vossen Jonkheer en El Nino B. Heel keurig tweede werd Jochum Boonstra met de donkere vossen Dondroniem (v. Uromast) en Zavanno (v. Manno) die mooi gelijk opgingen. Met Freedom en Atillos werden Wim Jansen derde.

Marit Westerink-Stellaard won op Grandioos de afsluitende zadelrubriek, waarin Margot Bakx tweede werd op Hannalina en Ada Donck op Fontana derde.

Tussendoor werd ook het fokmerries kampioenschap van regio Oost verreden en dat won Henk Hammers met Funita. De veel front makende Funita, is na een aantal jaren afwezigheid weer terug op de concoursvelden en komt steeds beter in vorm. Ruim over de benen en met een mooi front was zij de beste voor Derk Jan Mekkes met een hele beste Roelofsen Horse Trucks Havanna (v. Bentley), tweede, en Aris van Manen met Kianita (v. Eebert) van Kamphorst.

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN