Nieuws «TERUG  

Fantijn: hoogtepunt op CH Tolbert

12-08-2021 |

Afgelopen zaterdag  7 augustus was er voor het eerst een nationaal tuigpaardenconcours bij de HJC-manege in Tolbert. De organisatie had gekozen voor een middag/avond programma dat strak en vlot werd afgewerkt maar jammer genoeg vroegtijdig moest stoppen vanwege een zware onweersbui. Hierdoor vervielen  het  tweespankampioenschap en de Westfort hengstencompetitie.

 

Veel paarden verkeerden in topvorm en leverde mooie en spannende  rubrieken op.  In de lage limietklasse reden vijf finalisten nogmaals af voor de hoogste eer. Lambertus Huckriede pakte de winst met de zwarte hengst Just Lucky (v. Wentworth Ebony)  die met machtige passen door de baan walste.  Met een deftige Jonkheer (v. Eebert) gaf Martien Verboord goed partij en kon als tweede opstellen voor de eveneens met veel front lopende Action Quality Jannes (v. Manno) van Leendert Veerman. Tjeerd Haarsma had  Kononel (v. Fantijn) goed bij de les en pakte  plek vier voor Mark de Groot met de KWPN-goedgekeurde Jesse James (v. Unieko).

 

In de hoge limietklasse waren Lambertus en  Renvyle Imondro (v. Cizandro) weer de beste. De bruine ruim weet telkens weer  te imponeren met zijn spectaculaire voorbeen gebruik. De jury liet zes paarden overrijden waarbij Mark de Groot en Idol (v. Manno) van Black Horse BV het dichts in de buurt kwamen van de winnaar. Deze KWPN-goedgekeurde schimmel trad was ook best  maar was net niet constant genoeg voor de winst.  Martien Verboord werd nu derde met El Nino B (v. Atleet) die veel zelf houding heeft en dat geldt zeker ook voor de nummer vier Jack Sparrow PSH (v. Cizandro) van de familie Pos gereden door Marcel Ritsma. Derk Jan Mekkes reed Roelfosen Horse Trucks Hugo (v. Patijn) naar de vijfde stek.  Henk Hammers met Funita (v. Manno) van Van Wessel eindigde als zesde.

 

De ereklasse was echt een wedstrijd op het allerhoogste niveau met op kop drie KWPN-goedgekeurde dekhengsten. Harry van Middelaar vormt dit jaar een nieuwe combinatie met Fantijn (v. Patijn) van Lammert Tel en maakten hun debuut. En hoe!  Fantijn leek wel van elastiek. Voor en achter gaat hij bijzonder hoog van de vloer. Zijn geweldige natuurlijke front en het  fijne en aansprekende hoofd met de oortjes naar voren maakt de totale beeld bijna perfect.  Dat vond ook de jury:” het is een super tuigpaard waarbij alles 100% klopte”.  Henk Hammers met Heliotroop (v. Colonist) van de familie Naber en Mark de Groot met de grote Plain’s Liberator nakomeling Dylano van de combinatie Blackhorse BV/stal Landzicht streden om de tweede plaats. Heliotroop ging  heel constant met veel afdruk en kracht rond, waarbij Dylano  zich steeds groter maakte met veel expressie in zijn bewegingen. Voor de jury gaf het mooiere beeld en het voorbeen gebruik van Dylano de doorslag om Dylano op de tweede plak te zetten. Vierde werd de heel mooi vierkant en actievol bewegende Cilardo (v. Ulandro) van emt Etienne Raeven. Dee laatste plaats van Action Quality Amadeus (v. Saffraan) vroeg om een toelichting van de jury die volgens nun niet anders kon omdat de vos niet goed aanpakte en te vaak uit balans was.

 

 De damesklasse was met een voorlopige eerste plaats voor Grietje Naber met Heliotroop heel spannend. Samen met Anneke Borkent en Renvyle Imondro streed zij om de winst en moest uiteindelijk toch haar meerdere erkennen in Anneke. Met een heel deftige Action Quality Eribo (v. Manno) werd Renate Veerman derde.

 

De kwaliteit van de nieuwelingen is bijzonder hoog dit jaar. In de eerste competitiewedstrijd met acht deelnemers werd dit heel goed duidelijk. De vier besten gingen in de herkansing met voorop Lambertus Huckriede met de Atleet zoon Martin Morero die bijzonder actievol was maar in een iets te hoog tempo werd gereden. De eerste tien punten gingen naar Henk Hammers met Lindrini (v. Hertog Jan) van de familie Kooijman. De bruine merrie groeide in de wedstrijd, maakte zich groot en liet veel actie zien. Marcel Ritsma met Mondiaal PSH (v. Icellie) van de familie Pos liet ook veel actie en ruimte zien, maar werd gedurende de wedstrijd steeds langer en werd tweede voor Mark de Groot met Latino (v. Dylano) die zich ook sterk opwaardeerde.

 

Kevin Huckriede reed Renvyle Imondro van Fitzpatrick naar zijn derde overwinning van de dag bij de Young Riders. Vijf jongsters reden de finale en het was Mieke ter Schure met Roelofsen Horse Trucks Hugo die de tweede prijs opeiste en tevens de stijlprijs won. Derde werd Dion ten Berge met Apollo (v. Fantijn) van John Donck en met G-Star (v. Be My King) werd Gerben Greidanus  vierde. Mart Helmus  met Kennedy (v. Saffraan) kon het sterke optreden van de eerste omloop niet vasthouden en werd vijfde..

 

De wedstrijd voor fokmerries gold als een soort generale voor de nationale tuigpaarden dag van aankomende zaterdag en werd gewonnen door Harry van Middelaar met Gardenia HBC (v. Victory) van de HBC-stal. Cor van Dijk en Elegant (v. Waldemar) werden tweede voor Derk Jan Mekkes met Roelofsen Horse trucks Havanna (v. Bentley VDL). Vierde in deze finale werd Henk Hammers met Lendoline (v. Eebert) van Wout Liezen.

 

Tekst en Foto: Geert Bouius

 

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN