Nieuws «TERUG  

Luitenant beste nieuweling van regio Noord

12-08-2021 |

Na het winnen van het FSP-kampioenschap in 2019, de titel beste digitale nieuweling in 2020 wonnen Niek Alting en Luitenant (v. Fantijn) afgelopen zaterdag 7 augustus in Tolbert nieuwelingenklasse.  Acht jonge paarden traden streden tegen elkaar op de prachtige zandpiste bij de HJC-manege en de helft ging door naar de finale. Luitenant,  in mede-eigendom van J. Ruinemans,  pakte de hele wedstrijd goed aan en liep met veel actie en front. Met een ruim en hoog voorbeengebruik gaf de vos ruin de concurrentie het nakijken. Tweede werd Rony Beuving met de deftige Jetisem (v. Ditisem) die over de benen minder was dan de winnaar maar wel zeer tuigtypisch optrad. Harry van Middelaar reed Mendrini (v. Cizandro) van Harold Dekker naar plek drie. Deze vosmerrie ging steeds ruimer in haar bewegingen. Wellicht het meest talentvolle tuigpaard was Lord Liberty L (v. Fabuleus) gereden door Manon Veerman, maar de vos was nog niet constant genoeg en werd vierde.

 

Bij fokmerries maakte Teckla de Boer (23)  haar wedstrijd debuut met de eveneens debuterende 6- jarige donkere vos Kassandra (v. Fantijn).  Teckla reed alsof ze al jaren ervaring had en liet de vos heel regelmatig en met veel afdruk presteren. Dit ontging de jury niet en plaatste haar na overrijden met nog vijf hele beste merries op de eerste plaats. Tweede in de wedstijd werd nog zo’n jongeling Mart Helmus met ook een Fantijn nakomeling  genaamd Korose. De ervaren Linda Boelens met derde met Celony (v. Vulcano) van vriend Lammert Tel, waarna Grietje Naber haar K-drini (v. Manno) als vierde mocht opstellen. Albert ten Berge klom een plekje met Kereda (v. Fantijn) van W. van Scahdewijk, en werd vijfde wat ten kostte ging van Sander Hogenberg met Jennytou (v. Delviro) van Henk Minkema.

 

Met de Topsportmerrie van 2019 Icanita (v. Colonist) won Linda Boelens eerder op de dag vrij overtuigend de hoge limietklasse voor Joyce de Boer met Habibi (v. Marvel) en Ada Donck met de spectaculaire Fontana (v. Waterman). De lage limietklasse kende veel deelname en het was John Donck met Apollo (v. Fantijn) die de finale met zes, winnend wist af te sluiten. Apollo is niet de grootste maar loopt opwaarts in een mooie houding. Marieke Stolwijk werd tweede met Kontiki (v. Eebert) en Rony Beuving reed Lexington (v. Hertog Jan) naar plek drie. Vierde werd Nico Calis met Joker (v. Endre) van P.B. van Huygevoort, vijfde Harm Jan Veenstra met Lytasja C (v. Plains Liberator0 van Willem Clevering en met Joop Witlox’ Kempenaar (v. Eebert) werd Gerard van der Meulen zesde.

 

In de ereklasse was Niek Alting met Emerson (v. Manno) onbetwist de beste. De grote vos kijkt er hoog overheen en laat voor en achter een hoge actie zien.  Wim Jansen werd met Freedom (v. Patijn) tweede en Linda Boelens nu met Celon werd derde. Voor de plaatsen vier en vijf werd  de arbiter ingeschakeld. Deze zette Albert Lueks met Ditisem (v. Roy M) boven Rony Beuving met Cetrienus (v. Vulcano).

 

Emerson won ook de damesklasse met Manon Veerman. Er was  een hele mooie tweede plek  voor Rianne de Vries met Icanita en het derde geld was voor Pien Jansen met deze dag goed in vorm zijnde Freedom. Van de zes overrijdster werd Annemieke Calis vierde met Jara (v. Cizandro) van J. Kramer en vijfde werd Marieke Stolwijk met Kontiki. Met Ditisem bleef Fera Lueks zesde. De tweespan rubriek ging niet meer door vanwege een hevige onweersbui die de organisatie noodzaakte de laatste vijf rubrieken te laten vervallen.

 

Tekst en Foto: Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN