Nieuws «TERUG  

Niek Alting rijdt Action Quality Jannes en Emerson naar tandemkampioenschap

25-08-2021 |

In Lunteren stond zaterdag 21 augustus jl. het tandemkampioenschap op het programma. Op het fraaie terrein bij manege De Nieuwe Heuvel kwamen vier langspannen in de baan.

 

Het werd een spannend wedstrijd waarbij de jury het lastig had de juiste kampioen aan te wijzen. Leendert Veerman was titelverdediger met Action Quality Eribo (v. Manno) en – Amadeus (v. Saffraan) en had het meest ervaren tandem. Ule Haarsma had een nieuw tandem geformeerd met Jidaperty (v. Eebert) in de stokken en Elburg (v. Morocco Field Marshall).  Niek Alting maakte zijn debuut als tandemrijder en had Action Quality Jannes (v. Manno) als achterpaard en zijn eigen Emerson (v. Manno) als voorpaard voor de wagen. Henk Hammers had op de dag zelf nog een tandem gemaakt met Action Quality Kroonjuweel (v. Fantijn) en Briljant (v. Larix) van Joop van Wessel. Het was zeker wennen voor de rijders in deze eerste tandemwedstrijd van het seizoen. En dan ook nog met nieuwe en onervaren paarden in deze aanspanning. Er was dan ook geen één combinatie die helemaal foutloos rondging in de eerste omloop. De jury liet er dan ook drie overlopen met Ule Haarsma voorop, gevolgd door Veerman en Alting. De paarden van Alting pakten nu beter aan met Emerson als ideale blikvanger voorop. Het publiek was op hun hand en leefde enthousiast mee. Het achterpaard van Haarsma was er nu iets te vaak uit en dat gold ook Amadeus van Veerman. Het tandem van was Niek Alting was het meest constant en dus werden zij de nieuwe kampioen. Veerman werd tweede voor Haarsma.

 

In de nieuwelingen competitie had Lambertus Huckriede de winnaar in Martin Morero. De Atleet zoon ontwikkelde veel ruimte in de voorhand vanuit zijn zakkende achterhand en was heel vast. Lindrini (v. Hertog Jan) van de familie Kooyman werd met Henk Hammers tweede voor Mark de Groot met de ruime passen makende Latino (v. Dylano) van de combinatie Vink/Kruiswijk/de Groot. Met Action Quality Kroonjuweel was Leendert Veerman de vierde die mocht overlopen en bleef ook vierde.

 

De kleine limiet leverde de eerste overwinning van de dag op voor Henk Hammers met Lendoline (v. Eebert) van Wout Liezen. De zwarte merrie nam het in de finale op tegen vader en dochter Veerman met respectievelijk AQ Jannes en Luitenant (v.Fantijn). Drie hele beste paarden. Luitenant ging sterk over de benen maar was niet constant genoeg en werd derde. Jannes loopt kijkt er hoog overheen met zijn machtige front en eindigde als tweede. Hammers won met Funita (v. Manno) ook de grote limiet, al was het nipt en na inschakeling van de arbiter. Dekhengst Idol, ook van Manno, was goed in vorm met Mark de Groot en werd dus tweede voor Ule Haarsma met India (. Cizandro) die ruime passen maakte en goed in het front bleef.

 

De vijf deelnemers in de ereklasse werden in één keer op rij gezet. Harry van Middelaar en Gardenia HBC (v. Victory) waren de beste. Met een sterk optreden van Heliotroop (v. Colonist) werd Henk Hammers tweede voor Leendert Veerman met AQ Amadeus. Hierna volgden Jan Boonstra met Endre (v. Morocco Field Marshall) en Hanneke van Wessel met Briljant.

Manon Veerman met Emerson en Hanneke van Wessel met Funita maakten het de jury heel moeilijk en dus werd weer de arbiter ingeschakeld. Die koos toch wel terecht voor Emerson die een geweldige show op de mat legde. Grietje Naber werd derde et haar Heliotroop.

 

De derde wedstrijd in de Westfort hengstencompetitie werd ook door de arbiter beslist. Robbie van Dijk met Macho (v. Indiana) van William Duffy uit Amerika en Lambertus Huckiede met Magnifiek (v Idol) liepen een dusdanige wedstrijd dat de beide juryleden er niet uitkwamen. Twee hengsten die eigenlijk niet te vergelijken zijn vanwege hun uitstraling en hun manier van bewegen. De machtige vos van Duffy heeft een bijzonder mooi front en sterke achterhand, de schimmel van Huckriede maakt lange en hoge ruime passen vanuit een iets minder krachtige achterhand. Macho werd de winnaar. Bijzonder sterk was het optreden van Mark de Groot met  Leffe Blond (v. Dylano) van Stoeterij Blackhorse BV. De donkere vos liep zijn beste wedstrijd tot nu toe, ging hoog van de vloer en walste door de baan. Hij na overrijden derde. De hengsten Lexington, Lanto HBC en Kane-BFT volgden in deze volgorde.

 

Ule Haarsma met It is em (v. Ditisem) en Kolonel (v. Fantijn) en Leendert Veerman met AQ Eribo en – Amadeus streden in een rechtstreeks duel om de winst in de tweespanrubriek. De ervaring van het span van Veerman kreeg de overhand en daarom mochten zij de ereronde aanvoeren. Henk Hammers werd derde met Funita en Heliotroop en Jochum Boonstra sloot de rij met Zavanno (v. Manno) en Dondroniem (v. Uromast).

 

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN