Nieuws «TERUG  

Machtige optreden van Dylano beloond met kampioenschap

16-09-2021 |

Het groot nationaal concours Luttenberg kende zaterdag 11 september 2021 een vol programma met vijfentwintig rubrieken. Er was veel publiek gekomen en die kregen bijzonder mooie paardensport voorgeschoteld waaronder het nationale ereklasse kampioenschap.

 

Van de zeven deelnemers aan het kampioenschap mochten er vier overrijden voor de titel. Mark de Groot ging met Dylano (v. Plain’s Liberator) als voorlopig eerste voorop, Harry van Middelaar volgde met  Gardenia HBC (v. Victory) van de HBC-stal, Lambertus Huckriede volgde daarna met zijn limietpaard Renvyle Imondro (v. Cizandro) van Engelsman Frank Fitzpatrick en ook Henk Hammers mocht mee met Heliotroop (v. Colonist) van Harco en Grietje Naber. Vier toppaarden die zich in de eerste omloop geweldig lieten zien. Heliotroop als enige zonder opzet, had de hals er fier opstaan en ging met afdruk rond. Imondro showde zoals altijd spectaculair en met veel inzet en Gardenia was mooi in het front en maakte lange ruime passen. Dylano maakte zich steeds groter met zijn lange hals en klom er geweldig in en zette de voorbenen hoog en ruim weg met ook een sterke achterhand. In de finale bleef Dylano imponeren en maakte geen fouten. Imondro werd alleen maar beter en maakte ook geen fouten, dat deed Heliotroop nu wel iets meer en dat was jammer. Gardenia is Gardenia en bleef goed meedoen. De jury koos uiteindelijk unaniem voor Dylano als de nieuwe kampioen van Nederland. Gardenia werd reserve kampioen en Imondro werd derde voor Heliotroop die vierde werd. “De totale uitstraling van Dylano is geweldig, zijn machtige houding en gehele verrichting was top en daarmee stak hij boven de anderen uit,” was de toelichting van de jury.

 

 Competitie finales

Zowel de nationale eenspan- als tweespancompetitie kreeg zijn beslag in Luttenberg. Bij beide was de uitslag van de finale bepalend voor de eindoverwinning. De vier besten in deze competitie streden ook nu om de overwinning in deze finale. Marcel Ritsma met Mondiaal PSH (v. Icellie) van H. Pos, Henk Hammers met Lindrini (v. Hertog Jan) van de familie Kooyman, Lambertus Huckriede met Martin Morero (v. Atleet) en Mark de Groot met  Latino (v. Dylano) van de combinatie Vink/Kruiswijl/deGroot. Mondiaal was tijdens het overrijden minder contant dan de eerste omloop en vergooide daarmee zijn kans op de eindoverwinning, want die ging naar Lindrini. De bruine merrie klom er meer en meer in en pakte veel bodem met haar hoge en ruime passen. Zij won haar derde wedstrijd en daarmee ook de competitie. Mondiaal eindigde als tweede. Latino pakte op de valreep nog de derde plek in de eindstand door ook in deze laatste wedstrijd derde te worden. De zwarte merrie heeft een krachtige achterhand en is voor voldoende ruim. Martin Morero werd iets te snel gereden en werd daarom vierde en ook vierde in het klassement.

Etienne Raeven won met de bruinen Cillardo (v. Ulandro) en Lorton (v. Hertog Jan) de finalewedstrijd en won daarmee de tweespancompetitie. Drie spannen deden mee aan deze competitie en ook hier was het spannend. Na een eerste selectie stond Raeven derde achter de spannen van Leendert Veerman en Martien Verboord, maar tijdens het overrijden vormde zijn paarden de meeste eenheid in zowel houding als beweging en dus was de winst terecht. Action Quality Jannes (v. Manno) en – Kroonjuweel (v. Fantijn) van Veerman liepen een rommelige koers en werden tweede voor Jonkheer (v. Eebert) en El Nino (v. Atleet) van Verboord die in de stelling niet gelijk waren. In de eindstand stond Veerman één punt achter Raeven en één punt voor op Verboord.

 

De nationale en regionale fokmerries streden om de Geert Jansman bokaal, een wisselprijs die definitief gewonnen werd door Harry van Middelaar met Gardenia HBC (v. Victory). Van Middelaar en Gardenia wonnen de grote bokaal namelijk voor de derde keer oprij. Met India (c. Cizandro) werd Tjeerd Haarsma tweede en derde werd Linda Boelens met Celony (v. Vulcano) van Tel.

 

Harry won ook de kleine limiet met Ivar (v. Cizandro) van Thijs Blankendaal en versloeg daarmee in een rechtstreeks duel Marcel Ritsma met Jack Daniels (v. Manno).

 

Ule Haarsma heeft zijn nieuwe aanwinst It is Em (v. Ditisem) eindelijk waar hij de vos wil hebben en won overtuigend de grote limietklasse. Met grote passen walste It is Em door de baan en had de hals er geweldig opstaan. Marcel Ritsma werd opnieuw tweede, nu met Jack Sparrow  PSH(v. Cizandro). Met Idol (v. Manno) van Black Horse Bv werd Mark de Groot derde en met India (v. Cizandro) handhaafde Tjeerd Haarsma zich op de vierde plaats.

 

Ook in de damesklasse was It is Em de beste, nu met Ineke van der Meulen- Haarsma aan de leidsels, die ook de extra prijs voor het schoonste geheel won. Vijf dames kregen een herkansing en Annemieke Calis klom met Jara (v. Cizandro) van de derde naar de tweede plaats. Dit ging ten koste van Manon Veerman met Emerson (v. Manno). Renate Veerman en Action Quality Eribo (v. Manno) werd vierde voor Hanneke van Wessel met Funita, ook van Manno.

 

Leendert Veerman won de tweespannen met AQ Eribo en – Amadeus (v. Saffraan) voor Marcel Ritsma met Jack Daniels PSH en Gerran PSH (v. Atleet). Henk Hammers eindigde met Funita en Heliotroop derde.

 

In de slotshow presenteerde Richard Hofstra een tandem dat bestond uit Any Time (v.Patijn) en Let’s Be (v. Atleet) en meerspan specialist Leendert Veerman een randem met zijn AQ vossen Eribo, Kroonjuweel en Amadeus.

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN