Nieuws «TERUG  

Tweespankampioenschap en competitiewinst voor Niek Alting

23-09-2021 |

Op het laatste buitenconcours van dit seizoen, zaterdag 18 september 2021 in Eext, waren er voor de rijders van regio Noord nog twee titels te winnen.  De competitiewinst en het tweespankampioenschap. Beide gingen naar Niek Alting en vriendin Manon Veerman met de paarden Luitenant (v. Fantijn) en Lord Liberty (v. Fabuleus).

 

In de competitie voor nieuwelingen hadden Alting en Luitenant de voorlaatste wedstrijd verloren van Rony Beuving met Jetisem (v. Ditisem) en dus moest er zeker nog wel even voor gereden worden. De kopgroep in deze finale bestond uit vijf combinaties met daarbij de top vier van de voorlopige competitiestand. Luitenant die in mede-eigendom is van de heer Ruinemans uit Vlagtwedde, was in zijn optreden bijzonder actievol en tuig typisch. De vos is fijngebouwd en elastisch door het hele lichaam. Beuving gaf goed partij met Jetisem waarbij de zelfhouding opvallend mooi is. Ook Harry van Middelaar met het vosje Mendrini (v. Cizandro) van Harold Dekker was finalist en laat mooie ruime gedragen bewegingen zien. Lord Liberty (v. Fabuleus) deed het in handen van Manon Veerman ook heel best maar presteert nog niet constant genoeg. Als vijfde mocht Nico Calis jr. mee met de schimmel Meiroos (v. Idol). Deze merrie wisselde goede momenten af met mindere en werd dan ook als vijfde geplaats in de deze finale. Luitenant was in vorm en pakte de winst voor Jetisem, Mendrini en Lord Liberty. Met 39 punten wonnen Alting en Luitenant ook het eindklassement van de competitie. Jetisem eindigde als tweede met 35 punten, Mendrini derde met 33 punten en Lord Liberty vierde met 28 punten. Vijfde in de eindstand met 18 punten werd Sander Hoogenberg met Kareda (v. Eebert).

 

Aan het tweespankampioenschap deden vier spannen mee: Gerard van der Meulen met Wapenaar (v. Reflex) van Joop Witlox en Meiroos van Nico Calis, Freerk Helmus met de Saffraan nakomelingen Kennedy en Lady Roos, Rony Beuving met Cetrienus (v. Vulcano) en Kentucky (v. Fantijn) van familie de Boer en als vierde Niek Alting met Luitenant en Lord Liberty.

Laatstgenoemden stonden voor het eerst naast elkaar en klapten er geweldig op en mochten dan ook met het span van Beuving overrijden voor de titel. Beide spannen liepen geen vlekkeloze wedstrijd maar de uitstraling en eenheid van Luitenant en Lord Liberty was voor eenmansjury Henk Fikse voldoende om hen tot kampioenen te kronen. Helmus werd derde door Van der Meulen.

 

Robin Hoorn won de lage limietklasse met de van koliek herstelde Jantijn (v. Fantijn) van zijn moeder Henriette Hoorn en zus Larissa. In de finale met vijf deelnemers liepen vier nakomelingen van de goedgekeurde dekhengst Fantijn. Hoorn klom de veel front makende vos van de tweede naar de eerste plek en verwees daarmee Wim Jansen met Lex (v. Sir Arie) naar de tweede plek. Mart Helmus werd derde met Korose van M. Postma, Joyce de Boer vierde met Kentucky en Albert ten Berge werd met Kereda vijfde.

 

Joyce de Boer deed goede zaken in de grote limietklasse en pakte de winst met Habibi (v. Marvel). Ook hier reden vijf combinaties over en de Boer versloeg Linda Boelens met Icanita (v. Colonist) van Lammert Tel. Pien Jansen had Joker (v. Delviro HBC) ook in vorm en werd derde voor Mart Helmus met Kennedy. Vijfde werd Sander Hoogenberg met Jennytou (v. Delviro) van Henk Minkema.

 

In de rubriek voor fokmerries reden zes paarden over en ging de overwinning naar Niek Alting met Memories MCM (v. Cizandro) van Berry Kulk. De merrie had spectaculaire momenten maar was te vaak uit balans en de winst werd dan ook niet door iedereen begrepen. Linda Boelens werd met Celony (v. Vulcano) tweede voor Mart Helmus met opnieuw Korose. Een mooie vierde plaats was er voor Teckla de Boer met Kassandra (v. Fantijn) en de vijfde stek was voor Albert ten Berge met Kereda. Bea Dijk en Ivy D (v. Cizandro) eindigden als zesde.

 

De winst in de ereklasse van Niek Alting met Emerson (v. Manno) was wel verdiend. De grote vos liep met veel front en ging rondom hoog van de vloer. Pien Jansen en Freedom (v. Patijn) werden tweede voor Linda Boelens met Celony, die haar laatste wedstrijd liep. De 14-jarige keur sport merrie nam afscheid van de wedstrijdsport in het bijzijn van haar fokker Van Til en eigenaar Lammert Tel.

 

Pien Jansen won de damesklasse gereden voor de vierwielige wagen met Joker die veel ruimte in de bewegingen liet zien. Joyce de Boer en Habibi werden tweede voor Rianne de Vries met Icanita. Vierde werd Suzanne Klinkhamer met Judex (v. Eebert) en Esmee Takens werd vijfde met Ivy D.

 

De damesklasse tweewieler kende maar drie deelneemsters en het was Els Nijenhuis met Cetrienus die won voor Grietje Naber met Irona (v. Aron) en Evelien Corbeek met de grote Big Ben (v. Urgent).

 

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN