Nieuws «TERUG  

Ada Donck en Leendert Veerman winnen laatste kampioenstitels buitenseizoen

22-09-2022 |

In het stadspark Schothorst van Amersfoort was de Paardensportdag afgelopen zaterdag 17 september één van de hoogtepunten van het 4-daagse dorpsfeest van Hoogland. Ada Donck  pakte op Fontana D (v. Waterman) het nationale zadelkampioenschap en Leendert Veerman won de laatste langspantitel van 2022, die bij de randems, met Luitenant (v. Fantijn), Action Quality Eribo (v. Manno) en – Amadeus (v. Saffraan).

 

Maar liefst dertien amazones waren in het zadel gekropen en bonden de strijd met elkaar aan. Na binnenkomst was al wel duidelijk dat Ada Donck en Fontana een combinatie was die meeging doen om de titel. Dat gold ook voor Annemieke Calis en Jara (v. Cizandro) van Johan Kramer. Deze twee tuigpaarden hebben een zeer succesvol seizoen achter de rug en steken nog steeds in topvorm. Na de eerste omloop stond Jara dan ook op de eerste plaats en Fontana op de tweede. Samen met Femke Kimenai op Lakei (v. Dylano) van Paijmans, Marit Westerink op Grandioos (v. Atleet) en Susanne Klinkhamer op Judex (v. Eebert) gingen Ada Donck en Annemieke Calis de allesbeslissende finale in. Jara liet met een sterk achterbeen gebruik en ruim wegzettende voorhand.  Echter, de bruine merrie raakte iets te vaak uit balans om kampioen te kunnen worden. Fontana daarentegen was foutloos in haar spectaculaire optreden waarbij met name de voorhand ongekend hoog en ruim is. Ze was een waardige en terechte kampioen onder het zadel.  Annemieke werd reserve-kampioen met Jara. Femke en Lakei werden derde, Marit en Grandioos vierde en Susanne en Judex vijfde.

De rubriek voor randem aanspanningen stond dit seizoen nog nergens op het programma en had in Hoogland de primeur met gelijk daaraan gekoppeld het kampioenschap. Vanwege de absentie van een aantal grotere stallen kwamen er maar drie langspannen in de baan. Als eerste Jan Jordans met Barend (v. Marvel), Casanova (v. Manno) en King (v. Fantijn), daarna Leendert Veerman met Luitenant, Eribo en Amadeus en als derde Teus van Laar met Briljant (v. Larix) van Joop van Wessel en James (v. Manno) en Ebert (v. Unieko) van hemzelf. De jury was er na één rondgang uit en maakte Veerman kampioen. Zijn drie vossen liepen het meeste constant door en waren zoals werd toegelicht: “Luchtig in hun optreden”. De drie donkere vossen van Jan Jordans pakten iets minder aan en werden tweede voor de vossen van Teus van Laar waar het voorpaard James het juiste ritme ontbeerde. Bron: De Paardenkrant.

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN