Nieuws «TERUG  

PERSBERICHT: Het Nationaal Concours Hippique in Bennekom

08-05-2023 |

Een dag vól paardenplezier voor paardenpro’s tot ponygirls

BENNEKOM - Traditiegetrouw vindt op Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei a.s., het Nationale Concours Hippique plaats op de kasteelweide van Kasteel Hoekelum in Bennekom. Het Concours wordt dit jaar voor de 116e keer georganiseerd en is een complete dag uit voor jong en oud. Er wordt gestreden om titels en gesprongen voor eeuwige roem. Maar ook voor wie nog niet zo bekend is met de paardensport, is het een complete dag uit. Van een speurtocht voor de kids tot het ultieme ritje op een pony.
Plezier is tijdens aankomende Hemelvaartsdag gegarandeerd.

 

Springruiters openen het Concours
De springruiters openen het Concours al vroeg. Al vanaf 8.00 uur maken de ruiters met hun paarden de eerste sprongen. Hindernissen tot maar liefst 1.40 meter worden zowel in de ochtend als in de middag getrotseerd door de ruiters te paard uit verschillende klassen.
Dat dit springen op het hoogste niveau is, hoeven we de echte paardenliefhebber niet te vertellen.

 

Het zwarte goud: het Friese Paard

Na deze indrukwekkende springkunsten, gaat het programma verder met de aangespannen paarden. Drie paardenrassen zorgen voor een waar spektakel: de Hackneys, de Friezen en de Tuigpaarden. Deze drie paardenrassen treden op met enkelspannen, maar ook met tweespannen. Maar het echte glimlachmoment komt als de paarden en rijders uit de ereklasse de kasteelweide betreden. Een waar lust voor het oog om deze paarden - bereden door gestylede ruiters - te zien strijden om de titel.

 

MMM: de Mini-Men-Marathon

Ook dit jaar ontbreekt de menmarathon niet. Een minimarathon door een uitdagend hindernisparcours. Aanspanningen strijden op het scherpst van de snede met maar één doel: eeuwige roem. Pony’s, paarden, enkel- en tweespannen, zoveel moois, je weet niet waar je kijken moet!

 

Paardrijden en hardlopen komen samen

Dat het Concours in Bennekom veelzijdig is, blijkt wel uit het bomvolle programma. En alsof dat nog niet vol genoeg is, voegt de organisatie een speciaal onderdeel toe voor para-ruiters en valide ruiters: een heuse Ride & Run. In dit onderdeel smelten paardrijden en hardlopen samen. Ride & Run is een onderdeel met een recreatief karakter, waar ondanks de lachende gezichten, iedereen gaat voor de serieuze winst.

 

De Mailcoach uit Wageningen
Ook dit jaar brengt de senaat van de Wageningse studentenvereniging Ceres een bezoek aan Bennekom. En dat doen zij met een bijzonder vervoersmiddel. Speciaal voor het Concours wordt de Mailcoach, een unieke oude postkoets, letterlijk van stal gehaald. De Mailcoach werd in 1958 door oud-leden aangeboden aan de Wageningse studentenvereniging. Het is een van de weinige originele postkoetsen in Nederland die nog rijdend de weg op kan. Alleen het bekijken van dit unieke vervoersmiddel maakt dit dagje uit al geslaagd.

 

Lekker in de buitenlucht

Ben jij een echt paardenmeisje of paardenjongen? Of wil je voor het eerst ervaren hoe leuk een ritje op een pony is? Of wil je gewoon lekker speuren in de buitenlucht op zoek naar boeiende paardenweetjes? Het kan allemaal. Ook de jongsten zijn meer dan welkom op het Concours in Bennekom. Natuurlijk staan er ook gezellige kraampjes met de leukste koopwaar en zijn er voldoende foodtrucks waar je als bezoeker terecht kunt voor heerlijke versnaperingen.

Meer weten?

Bezoekers zijn op donderdag 18 mei a.s. van harte welkom van 8.00 uur tot 17.00 uur op de kasteelweide van Kasteel Hoekelum, Edeseweg 124 in Bennekom. De entreeprijs is € 12,50, toegang voor kinderen tot 12 jaar is gratis.

Let op: de Edeseweg is dit jaar maar vanaf één zijde bereikbaar en aan te rijden. Kijk voor actuele informatie over de route en parkeren op de website van de gemeente Ede:
In 2023 eenrichtingsverkeer op de Bennekomseweg en Edeseweg | Gemeente Ede
Enkele dagen voor het Concours wordt op onze website www.chbennekom.nl het definitieve programma gepubliceerd.

 

Zelf paardrijden in en rond Ede?
De afwisselende natuur rondom Ede leent zich uitstekend om er met een paard op uit te gaan. Er is een groot netwerk van ruiterpaden met goede startlocaties en ruime parkeerplaatsen. Een rit of ruitervakantie is compleet met een verblijf bij één van de paardvriendelijke overnachtingslocaties of horecagelegenheden. In de gemeente Ede is bijna 200 km aan ruiterpaden te vinden. Ook in Het Nationale Park De Hoge Veluwe vind je maar liefst 45 km ruiterpaden. Het ruiterpadenstelsel is door middel van knooppunten verbonden. Met de speciale ruiter- en menroutekaart is eenvoudig een eigen route samen te stellen. Meer info? Kijk op bezoek-ede.nl/paardrijden

 

Noot voor de redactie:

Over het Concours
Het Concours Hippique Bennekom wordt als sinds 1898 georganiseerd. Het Concours werd in de jaren na de oorlog bezocht door koningin Wilhelmina en in latere jaren deden Prins Bernard en de toenmalige prinsessen Beatrix en Irene actief mee aan het Concours. De verbondenheid met het Koninklijk huis is er nog steeds. Eens in de vijf jaar ontvangt het Concours Hippique Bennekom een speciale medaille van het Koninklijk Huis.

 

Het Concours is gevarieerd en veelzijdig. Vrijwel alle discipline van de paardensport worden aan het publiek getoond. Met deelnemers uit het hele land. Het Concours behoort tot de kleine groep van nationale categorie 1 Concoursen in Nederland; de eredivisie van de paardensport.

 

Meer informatie:  

Voorzitter, Herman Ubbink 06-57558017 w.h.ubbink@hetnet.nl

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN