Nieuws «TERUG  

Albert ten Berge slaat dubbelslag in Hemelvaartsweekend

22-05-2023 |

Voor de tuigpaardrijd(st)ers van regio Noord begon het buitenseizoen 2023 op Hemelvaartsdag in de Notaristuin van Grootegast. Belangrijkste wedstrijd was de nieuwelingenklasse. Drie dagen later konden ze weer aan de bak, nu in Roden waar de eerste competitiewedstrijd op het programma stond.

 

Tien jonge paarden gingen in Grootegast de strijd met elkaar aan en het was uiteindelijk Albert ten Berge met Ozandro (v. Cizandro) de wedstrijd won en bijbehorende eresjerp kreeg omgehangen. Ozandro is een zeer tuigtypische vos die met veel zelfhouding en krachtige bewegingen rond gaat. Daarbij is hij ruim in de voorhand en heeft een vriendelijke uitstraling. Tweede werd de winnares van de merriefinale op de Noordelijke Tuigpaarden Dag Exloo, O’fee (v. Cizandro) gereden door Marieke Stolwijk-Scherphof en als derde mocht Richard Hofstra Otto (v. Kapitaal) van Age Okkema opstellen. Vierde werd Henk Prins met Orola (v. Cizandro) van E Zwama en met Noorman HM (v. Icellie) van Henk Minkema werd Sander Hoogenberg vijfde.

In Roden was de winst opnieuw voor Ozandro die daarmee gelijk de eerste tien competitiepunten mee pakte. De vos bleef er mooi overheen kijken in de finale met zes, en ging voor en achter hoog van de grond. Marieke Stolwijk-Scherphof werd weer tweede met O’fee die nu meer problemen met haar stelling had. Gerard van de Meulen had Omar (v. Indiana) van Joop Witlox ook goed aan de gang en pakte zeer terecht de derde plaats. De donkere vos liep heel makkelijk met de hals er bovenop en maakte bijna geen fouten. Naferno (v. Hertog Jan) van Freerk Helmus is ook een talentvolle vos die ook mooi in het front bleef en ruime passen maakte. Mart Helmus mocht hem als vierde opstellen voor Richard Hofstra met Otto. De zesde plek was voor Harm Jan Veenstra met Oderose MU (v. Cizandro) van Martin Uineken.

Overige rubrieken

De wist in de kleine limietklasse in Grootegast was voor Niek Alting met Lord Liberty (v. Fabuleus). De donkere vos hield Rony Beuving achter zich, die met de uit Italië teruggekeerde Lexington (v. Hertog Jan) van Roberto Franchini, goed partij gaf en tweede werd. Richard Hofstra eindige met het vosje New Eclipse (v. Fantijn) van Fokkelien Oldenburger als derde.

In Roden echter pakten Hofstra en New Eclipse de winst in de kleine limiet. De merrie was mooi in balans, heeft een ruim voorbeen gebruik en een hele fraaie hoofd en halshouding. Ze klommen tijdens het overrijden van de derde naar de kopplaats. Sebastiaan Ardesch klom van de vijfde naar de  tweede plaats met een hele actievolle Nadia, ook van Fantijn, van G.W. Zuidema-van Dam. Voor Beuving en Lexington was nu de derde plaats. Harm Hamstra met Jovitha (v. Cizandro), voorlopig eerste, maakte nu teveel fouten en kon als vierde opstellen, nog net voor Niek Alting met Memories MCM (v. Cizandro).

De grote limiet werd op beide concoursen gewonnen door Luitenant (v. Fantijn) van de combinatie Alting/Ruinemans. Niek Alting was beide keren de rijder. Met de dansende Kontiki (v. Eebert) werd Marieke Stolwijk-Scherphof twee keer tweede. In Roden was dit na arbitraire beslissing.

Dan de ereklasse! Zowel in Grootegast als Roden had Richard Hofstra de winnaar in handen. Hij schafte afgelopen winter de 18-jarige Atillos (v. Talos) aan en dat blijkt een schot in de roos. De altijd veel front makende bruine ruin showt als in zijn beste jaren. Met een mooi en lang zweefmoment blijft bij de hele wedstrijd constant doorgaan en dat werd beloond. Op Hemelvaartsdag werden Nico Calis en Emaire (v. Manno) tweede en Niek Alting met Emerson (v. Manno) derde. Op zondag pakte Wim Jansen met Freedom (v. Patijn) het tweede geld en werden Calis en Emaire derde.

Harm Jan Veenstra won met Nikita (v. Icellie) van Rein Bosch in Grootegast de rubriek voor fokmerries voor Albert ten Berge met Nora T (v. Cizandro). In Roden werd Veenstra tweede achter Sebastiaan Ardesch met Nadia.

In Grootegast waren twee wedstrijden voor de dames. Die gereden voor de tweewielige dameskar werd gewonnen door Manon Veerman met Luitenant. Sterk tweede werd Marlou Martens met Atillos.

Bij de dames op de vierwielige concourswagen was het oranje rozet voor Marieke Stolwijk-Scherphof met Kontiki. Manon Veerman werd nu tweede met Lord Liberty. In Roden stonden beide dames net andersom.

Stal Alting/Veerman was op beide concoursdagen zeer succesvol want met het span Luitenant en Lord Liberty won Niek Alting ook beide tweespanrubrieken. Jenytou (v. Delviro) en Kellytou (v. Emilano) van Henk Minkema werden beide keren tweede en Rony Beuving eindigde twee keer als derde. In Grootegast met Lexington en Nozem B (v. Innovatief) en in Roden met Jetisem (v. Ditisem) en Notulist (v. Fantijn).

 

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN