Nieuws «TERUG  

MENDRINI VS TOPSPORTMERRIE 2023

16-08-2023 |

Nadat de regen ’s morgens voor een onderbreking van twee uur zorgde werd de 38ste Nationale Tuigpaarden Dag in Lunteren alsnog een feestje.  Naast de nationale merriekeuring waren er aangespannen rubrieken voor fokmerries die in verschillende leeftijdsklassen een ticket konden verdienen voor de Finale der Nationale aan het einde van de dag. Twaalf combinaties benutten hun ticket in deze strijd om de Greet Bergstra bokaal.

 

In de Finale der Nationale worden  de beste vijf paarden nogmaals uitgenodigd om de super finale te rijden voor de titel Topsportmerrie. Om de spanning extra op te voeren werden ze door de juryleden Leendert Veerman en Gijs Rozendaal geplaats van vijf naar één.

Lambertus Huckriede werd vijfde met Funita (v. Manno) van de familie Van Wessel. Bij de negen jaar en oudere merries was Funita als tweede geëindigd achter kampioen Emaire, ook een Manno dochter, van de combinatie Calis/Kramer en gereden door Nico Calis.  Als vierde mocht Mart Helmus opstellen met de kampioen van de zeven- en achtjarige merries, Korose (v. Fantijn) van M. Postma. De bruine merrie was in grote vorm en ging bijzonder actievol en krachtig over de benen.

De top drie bestond uit Harry van Middelaar met Mendrini (v. Cizandro) van Harold Dekker, Nico Calis met Emaire en Berry van de Genugen met Egbert Kruiswijk ’s schimmel Mareda (v. Idol), die eerder op de dag kampioen bij de zesjarige was geworden voor Van Middelaar met Mendrini.

Het vosje was toen nog iets te scherp en maakte een paar foutjes. In de finale had ze alle schroom van zich afgegooid en was nu bijzonder constant in haar optreden. Zij liep met schoft ophoog, was in balans en maakte elke pas heel gedecideerd en ruim af. Haar zelfhouding maakte het totale beeld af. Mendrini werd dan ook de nieuwe Topsportmerrie. Nico Calis werd tweede met Emaire die veel fans had en ook het meest spectaculair over de benen ging, maar in hoofdhouding te onrustig en minder verheven was. Mareda liep wel het front er hoog op, maar was over de benen dan weer iets vlakker en werd net als vorig jaar derde.

Ex-aequo zesde werden Marieke Stolwijk-Scherphof met O ’Fee (v. Cizandro), kampioen vierjarigen, Renske van de Sluis met Niantha, ook van Cizandro, kampioen vijfjarigen, Henk Hammers met Nikita (v. Eebert) van D.J.E. Benschop, tweede vijfjarigen, Hans Castelijns met Mirzela van Hapert, ook al weer van Cizandro en via een wildcard in de finale gekomen en als laatste Henri van Weeghel met Kumalya (v. Fantijn), tweede bij de zeven- en achtjarigen.

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN