Nieuws «TERUG  

Marcel Ritsma wint kampioenschap tweespannen met Gerran PSH en Jack Daniels PSH

15-09-2023 |

Na twee jaar indoor Tolbert te hebben georganiseerd in de Topsporthal van de HJC-manege van Tolbert had de organisatie afgelopen zaterdag 9 september een groot nationaal outdoor evenement op poten gezet. Ondanks de tropische temperaturen wisten de tuigpaarden goede prestaties neer te zetten, alleen liet het grote publiek het afweten. Marcel Ritsma  won het VERT-kampioenschap voor tweespannen met zijn twee  vossen Gerran PSH (v. Alteet) en Jack Daniels PSH (v. Manno) van Hans en Corrie Pos uit Ankeveen.

 

Er was dit jaar geen uitgesproken favoriet voor dit kampioenschap omdat drie van de zes deelnemende spannen al één of meerdere wedstrijden had gewonnen, ook Ritsma. Na de eerste omloop mocht titelverdediger Leendert Veerman als eerste opstellen met Action Quality Eribo (v. Manno) en – Amadeus (v. Saffraan) voor Ritsma gevolgd door Davy Jordans met King (v. Fantijn) en Haarman (v. Manno). De vossen van Veerman klommen hoog tegen elkaar op en gingen sterk over de benen. De donkere vossen van Jordans gingen ook als een eenheid door de baan, maar waren iets minder verheven in het front. Het tweetal van Ritsma was in hoofd en hals houding het meest gelijk en bleef zich in de finale met drie manifesteren als een heel compleet en chique tweespan.  Zij werden dan ook de nieuwe kampioenen met als tweede de paarden van Veerman en daarna die van Jordans. Vierde stond Martien Verboord met Jonkheer (v. Eebert) en El Nino B (v. Atleet), vijfde Ule Haarsma met Image (v. Ditisem) en Landheer (v. Fantijn) en Jan Boonstra stond met Dondroniem (v. Uromast) en Zavanno (v. Manno) op plaats zes.

Kampioen Ritsma wist eerder op de middag met Knaller PSH (v. Cizandro) ook de grote limietklasse te winnen. Met Hertog Jan (v. Cizandro) van Blackhorse BV werd Mark de Groot twee en Davy Jordans met King (v. Fantijn) derde.

 Lieke Lueks won zonder overrijden de lage limietklasse met de goedgekeurde KWPN-hengst Neon GSM (v. Boceliies Matteo) van de combinatie Seinen/Lueks. Henk Hammers had de bruine Atleet dochter Mabellanita van Joop van Wessel heel goed en mocht als tweede opstellen voor Ule Haarsma met Mac Cloud (v. Dylano).

In de openklasse ging de zege wel naar Henk Hammers met de door de baan zwevende Lindrini (v. Hertog Jan) van Michael en Henriette Kooyman. Toch kreeg hij de overwinning niet cadeau want Grietje Naber met Heliotroop (v. Colonist) gaf heel goed partij en werd tweede voor Mark de Groot met Idol (v. Manno) van opnieuw Blackhorse BV.

Ook in de damesklasse waren Grietje en haar krachtig en ruim bewegende stamboekhengst dichtbij de winst, maar nu was het Ineke van de Meulen-Haarsma die de koppositie pakte met haar vaders  Landheer. Voor Lieke Lueks en Neon GSM was nu de derde plek.

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN