Nieuws «TERUG  

Stal Mekkes en stal Haarsma scoren in Workum

02-10-2023 |

Onder prachtige weersomstandigheden werd vorige week woensdag 26 september het laatste buitenconcours van 2023 verreden en wel op de straat in Workum. Er stond bijzonder veel publiek langs ’t Sud dat Derk Jan Mekkes driemaal zag winnen en Ule Haarsma en Ineke van de Meulen-Haarsma elk één keer.

Om half één ’s middags beten acht lage limietpaarden de spits af waarvan de helft een herkansing kreeg van de jury. Derk Jan Mekkes liet de veel front makende Roelofsen Horse Trucks Johnson (v. Manno) heel fraai showen met een ruim voorbeengebruik en won de wedstrijd. Ule Haarsma die een thuiswedstrijd reed werd tweede met de sterk bewegende Landheer die zich thuis voelde tussen het massale publiek. Met Omar (v. Indiana) van Joop Witlox steeg Gerard van der Meulen naar de derde plaats en dat ging ten koste van Albert Lueks met Neon GSM (v. Bocellies Matteo) van de combinatie Seinen/ Lueks.

Ook de merrie India (v. Cizandro) liep in handen van Ule Haarsma een topwedstrijd. Zij keek er hoog overheen en ging voor en achter geweldig krachtig van de grond. Daarbij bleef ze heel constant en won overtuigend de hoge limietklasse. Ule won ook de bijbehorende Gabe van den Bosch wisselbokaal. In de finale met vier was de jury verdeeld over plaats twee en liet het aan de arbiter over. Die verkoos Derk Jan Mekkes met RHT Jaims (v. Bentley VDL) van Jelke Hut boven Davy Jordans met King (v. Fantijn). Leendert Veerman werd vierde in deze finale met Action Quality Eribo (v. Manno).

Hierna waren de dames aan de beurt. Met z’n vijven gingen ze strijd met elkaar aan en drie keer heen en weer gedraafd te hebben werd Annemieke Calis definitief derde met Emaire (v. Manno) van de combinatie Kramer/Calis. Naomi van de Vegt werd vierde met James (v. Manno) van Teus van Laar en met Omar van Joop Witlox werd Nicky Geenen vijfde. Het duel om de overwinning ging tussen Ineke van de Meulen –Haarsma met Landheer en Hanneke Mekkes met Jaims H. Landheer bleef mooi recht in de stelling en had de hals er mooi opstaan. Ineke heeft een echte klik met Landheer en liet hem er geweldig inklimmen en werd de terechte winnaar. Als extra prijs kreeg Ineke de Hinke Geerligs trofee uitgereikt door Nancy Geerligs. Hanneke Mekkes werd dus tweede maar won wel de prijs voor het schoonste geheel.

Drie van de vijf openklasse mochten nogmaals aandraven voor hun finale. Over de winnaar bestond gen discussie en dat werd Derk Jan Mekkes met de machtige Montreal HBC (v. Idol) van de HBC-stal. De grote vos imponeerde van begin tot eind met grote ruime en krachtige passen. Daarbij staat zijn hals als er bovenop en heeft hij de oortjes altijd naar voren. Hij heeft er zichtbaar plezier in. Ook Derk Jan won een wisselprijs en wel de Lammert Geerligs trofee. Leendert Veerman met AQ Amadeus (v. Saffraan) en Davy Jordans met Haarman (v. Manno) streden om plek twee. Dat de arbiter hiervoor werd ingeschakeld was een beetje overdreven omdat Amadeus ouderwets dansend over de straat ging. Hij werd terecht tweede. Een knappe vierde plek was er voor Gerben Greidanus met G-Star (v. Be My King) , hij hield Nico Calis met Emaire achterzich.

De laatste ereprijs ging ook mee naar Doezum, want Derk Jan Mekkes won de Zilveren zweep van de Gemeente Sudwest Fryslan met zijn tweespan RHT Johnson en RHT Jaims H. Beide vossen klommen goed tegen elkaar op waren in de ogen van de jury het meeste complete span. Toch maakten de vossen AQ Amadeus en – Eribo met Leendert Veerman ook veel indruk en hadden ook kunnen winnen. Davy Jordans werd in deze finale opnieuw derde met King en Haarman. De spannen van Teus van Laar en Ule Haarsma volgden als vierde en vijfde.

Al met al was Workum een prachtige afsluiting van een mooi seizoen!

Foto & Tekst: Geert Bouius

 

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN