Nieuws «TERUG  

Albert ten Berge en Ozandro winnen Prijs der Besten in Beilen

21-10-2023 |

De sfeer zat er zaterdagavond 14 oktober jl. weer goed in tijdens indoor Beilen. Volle tribunes en een luid meelevend publiek in manege De Stroomruiters gaf de tuigpaard rijders extra motivatie alles uit hun paard te halen. In verschillende rubrieken werd volop gestreden om de winst en daarmee ook een plek verdiende voor de slotrubriek, de Prijs der Besten. Het was uiteindelijk Albert ten Berge uit het naburige Westerbork die met Cizandro nakomeling Ozandro werd uitgeroepen tot beste van de avond en daarmee een toch al geslaagd seizoen extra glans gaf.

De limietpaarden waren verdeeld over drie groepen en in de eerste groep pakte Nico Calis jr. de overwinning met de bijzonder sterk en verrassend voor de dag komende Olivier (v. Image). De opvallende vos ruin klom er geweldig in met de hals er bovenop, een sterk achterbeen gebruik en een ruim grijpende voorhand. Een imponerende verschijning! De tweede plaats ging naar Mart Helmus met Naferno (v. Hertog Jan).  In de finale van groep twee streden Albert ten Berge met Noordelijke competitiewinnaar Ozandro en Joelle Berghuis met Mary-Rose MJDB (v. Delviro) van Maarten-Joris de Boer om de winst. De zwartbruine merrie ging sterk en ruim over de benen maar mist dan toch de oprichting en het front van de zeer tuig typische Ozandro, die er hoog overheen kijkt en veel afdruk in zijn manier van bewegen legt.

De meer ervaren limietpaarden zaten in groep drie en kreeg in de grote en veel front makende No Time (v. Image) met Richard Hofstra de winnaar. Door zijn eigen enthousiasme en dat van het publiek raakte hij een paar keer uit balans maar dit zag de jury door de vingers vanwege zijn imponerende voorkomen. Voor Rony Beuving, die een thuiswedstrijd reed met Jetisem (v. Ditisem) was plek twee en Evelien Corbeek werd derde met Big Ben (v. Urgent) in deze finale met drie.

Henk Minkema verraste met een zeer actieve en sterk bewegende Jennytou (v. Delviro) en won de wedstrijd voor fokmerries. Met de deftige Kumalya (v. Fantijn) veroverde Henri van Weeghel het zilver in deze kleine rubriek voor Harm Hamstra met Jovitha (v. Cizandro). In de openklasse had de jury het lastig om de winnaar te kiezen en liet de beide finalisten dan ook lang lopen. Marcel Ritsma had in Knaller (v. Cizandro) van de familie Pos het meest spectaculaire tuigpaard.  De bruine Knaller had erg veel energie en de rijder wist dit gedurende de finale steeds beter in goede banen te leiden. Richard Hofstra en de ervaren Any Time (v. Patijn) liepen een constante en foutloze koers en hadden het publiek aan hun zijde. De winst ging na lang beraad toch naar de actievolle Knaller.

Fokkelien Oldenburger had de handen vol aan de hoog van de vloer gaande New Eclipse (v. Fantijn) maar won wel de damesklasse. Ook hier drie finalisten met op plaats twee Nathalie Buwalda met Eebert zoon Julius en op plaats drie de winnares van het schoonste geheel, Esther van der Wal met Gerran PSH (v. Atleet) van de familie Pos.

Er was ook een oefenwedstrijd voor nieuwelingen en Marcel Ritsma won deze met de talentvolle Prins Jan (v. Cizandro) van de familie Mulder.

In de Prijs der Besten kwamen drie tuigpaarden, twee Hackney ’s en één Fries opdraven. De beste vier reden nogmaals af en werden vanachter aar voren geplaats. Vierde werd Richard Hofstra met No Time, derde de kleine maat Hackney, tweede de Fries en de winnaar werd Albert ten Berge met zijn rondom imponerende vos Ozandro!

 

Bron: De Paardenkrant.

Foto: Geert Bouius

 

 

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN