Nieuws «TERUG  

Mark de Groot en Onana winnen nieuwelingenklasse in Bennekom

16-05-2024 |

Op de prachtige Kasteelweide van Landgoed Hoekelum in Bennekom werd vorige week donderdag, Hemelvaartsdag, het eerste grote nationale concours hippique gehouden.  Voor de tuigpaarden is de nieuwelingen klasse het hoogtepunt van dag voor zowel de deelnemers als het publiek dat dan ook rijen dik langs de baan stond. De schimmelhengst en Idol zoon Onana stak met kop en schouders boven de concurrentie uit en won zijn allereerste wedstrijd in de buitenlucht.

 

Tien kwaliteitsvolle jonge tuigpaarden maakte hun opwachting op het mooie terrein van Bennekom, waarvan de beste zes naar de finale mochten en voor een spannende ontknoping zorgden. Henk Hammers mocht als voorlopig eerste opstellen met de sterk bewegende hengst Parel HS (v. Heliotroop) van Handelshuis Schuttert uit Ommen.  Als tweede mocht Lambertus Huckriede zijn eigen gefokte Otoos (v. Cizandro) opstellen. De bruine merrie laat een vriendelijk beeld zien en ging rondom hoog van de grond. In de finale moest zij vooral op het front toegeven en eindigde uiteindelijk als zesde. De vos Prins Jan (v. Cizandro) van R.C. Mulder en gereden door Marcel Ritsma liep technisch goed maar maakte een foutje teveel en werd vijfde achter de bijzonder scherp en actievol bewegende merrie Pirose V (v. Icellie) van de familie Van Vemde.

De top-3 lag dicht bij elkaar en hadden elk kun positieve – en minder positieve kanten. De jury had het lastig om de juiste winnaar aan te wijzen maar koos uiteindelijk terecht voor de grote en indrukwekkende 5-jarige schimmel Onana, die veel bodem pakte en met veel bravoure door de baan walste. Met zijn machtige front keek hij over alles en iedereen heen.

Tweede werd Robbie van Dijk met de statige en zuiver vierkant lopende Petra- T (v. Eebert) van W. van Schadewijk. De bruine merrie maakte geen fouten maar was minder imponerend dat de winnaar. Henk Hammers en Parel HS gaf iets toe op zijn presteren in de eerste omloop en werd derde.

Juryvoorzitter Lammert Vinke gaf eerlijk toe dat het een moeilijke opgave was om de zes finalisten op de juiste volgorde te plaatsen maar uiteindelijk konden ze niet om de schimmel heen vanwege zijn machtige front en fantastische voorbeen gebruik.

Andere rubrieken

De nationale ereklasse stond ’s ochtends vroeg al vroeg op het programma en  werd verrassend maar niet minder verdiend gewonnen door de KWPN-goedgekeurde dekhengst Heliotroop (v. Colonist) gereden door zijn eigenaresse Grietje Naber-Dijks. Heliotroop trad heel fris en blijk op en bleef goed in de stelling.

Lambertus Huckriede werd tweede met zijn nieuwe troef Renvyle International (v. Ditisem) van Engelsman Frank Fitzpatrick en Henk Hammers en Lindrini mochten als derde opstellen nog voor Mark de Groot met Dylano (v. Plain’s Liberator).

In de damesklasse ging de overwinning nipt aan  Grietje en Heliotroop voorbij omdat de arbiter het voordeel gaf aan Henriette Kooyman die debuteerde met Lindrini. Anneke Borkent verloor haar ongeslagen status die drie jaar stand hield en werd derde Renvyle Imondro (v. Cizandro).

Lambertus Huckriede won met Magnifiek (v. Idol) de sterke limietklasse voor Robbie van Dijk met Oberon (v. Icellie) van de gebroeders Van Manen en Jan Thijs.

Marcel Ritsma was succesvol in de meerspanrubrieken met Jack Daniels PSH (v. Manno) en Gerran PSH (v. Atleet) van de familie Pos. Bij de tandems debuteerde Ritsma met de vossen en wist Jan Jordans met Barend (v. Marvel) en Haarman (v. Manno) achter zich te houden. In de finale met vier tweespannen klomnen de vossen van de derde naar de eerste plaats. Dit ging ten koste van Etienne Raeven met Lorton (v. Hertog Jan) en Cilardo (v. Ulandro) en opnieuw Jan Jordans. Bron: De Paardenkrant.

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN