Nieuws «TERUG  

Derde titel voor Sanne en Atleet

23-07-2016 | In Dwingeloo stond zaterdag 16 juli het kampioenschap voor tuigpaarden gereden door dames op de vierwielige wagen op het programma van de paardendagen van De Westhoek. Dit tweedaagse evenement begint op vrijdagmiddag met een open veulenveiling en eindigt op zaterdag met een springconcours afgewisseld met de tuigpaarden van regio Noord. Het was Sanne Welling die voor de derde keer op rij de eresjerp van het kampioenschap opeiste met de goedgekeurde dekhengst Atleet van haar oom Wim Cazemier en de gebroeders Van Manen.

De titelstrijd ving aan met tien dames maar kort voor het van hand veranderen ging Buurman Baasje van Bea Dijk en vandoor en werd de wedstrijd even stilgelegd. Voor Bea zat de schrik er goed in en gelukkig bleef het daarbij. Nadat paard en wagen de baan hadden verlaten ging de wedstrijd verder met negen en formeerde de jury een kopgroep van vijf combinaties die nogmaals afreden voor de titel. Atleet pakte vanaf het begin goed aan, ging van achteren zitten en kon daardoor de voorhand hoog en ruim wegzetten. Daarbij komt hij tevens mooi terug in het front. Voor de jury waren Sanne en Atleet de onbetwiste kampioenen! De dit jaar debuterende Annemarie Beugel werd reserve kampioen met de fraai en tuigtypisch bewegende merrie Gerianne M. Op de derde plaats mocht Karin Lunsche de actievolle Dinkie van Jan Tienkamp opstellen en als deze vos iets vrolijker in het orenspel wordt, gaat ze een nog serieuzer concurrent worden. Nathalie Buwalda is met Like to Win altijd een geduchte tegenstander, alleen mistte de lichte vos oprichting en werd vierde voor de zwarte Egberdina’s Unitas, gereden door Gerbrich Elgersma.
Toch was de winst van Sanne en Atleet geen vanzelfsprekendheid, want eerder in de ereklasse waren ze nog verslagen. Sanne:”de voorbereiding op deze wedstrijd was niet optimaal omdat Atleet afgelopen week een ongelukje kreeg in de molen een aantal dagen niet getraind kon worden. Dat bleek ook in de ereklasse waar hij nog wat stijf oogde. Maar in het kampioenschap voelde het gelijk goed en gaf hij alles. Toch voelde ik wel druk want ik had bijna alle voorgaande wedstrijden gewonnen en ik wilde wel heel graag die derde titel pakken. En als ik dan mijn wagennummer als eerste hoort, krijg ik toch weer kippenvel.” En de suikerklontjes van Gert Koers, moet je even noemen, zegt Sanne:”hij gaf Atleet voor de wedstrijd zo’n klontje en heeft dat eerder ook al een keer bij Handini van Nico Calis en Huzaar van Klaas Buist gedaan en die wonnen toen ook.”

In de ereklasse ging de overwinning naar Erik van der Veen met de deftige Saffraan zoon Bastiaan die dit seizoen debuteert in deze hoogste klasse. Ondanks dat hij de jongste van het stel is, doet hij elke keer mee in de top. Ook nu was de hengst ruim in de voorhand en trad achter sterk onder. Sanne en Atleet werden tweede voor Nathalie Buwalda met Like to Win. De lage limietklasse werd opnieuw een prooi voor Harm Jan Veenstra met Grenadier van Jurjen van der Velde en hij hield Niek Alting met Gentleman achter zich. Niek won wel de grote limietklasse met de veel frontmakende Emerson. Hierna plaatste de arbiter Gerard van der Meulen met Zo Wat op de tweede plaats. Ook bij de fokmerries werd de arbiter ingeschakeld, maar dan voor de eerste plaats. Die ging tussen Peter Stevens met Gerianne M en Harm Jan Veenstra met Gesiena. Gerianne mocht de ereronde aanvoeren. Romielle van Tuyll won op Botilas de zadelrubriek en Joelle Scherphof pakte de winst bij de junioren. De tweespannen sloten het concours af en leverde winst op voor Gerard van der Meulen met Wapenaar en Zo Wat van Joop Witlox.

Geert Bouius
Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN