Nieuws «TERUG  

Sterk optreden brengt Elegant titel bij de fokmerries

22-07-2016 | Natuurlijk ontbreken de tuigpaarden niet op Tuigpaarden Gala van Chaam dat zondag 17 juli haar 27ste editie vierde met veel aangespannen wedstrijden met voor de tuigpaardrijders van regio Zuid het kampioenschap fokmerries. Cor van Dijk uit Boekel had zijn Elegant in vorm en pakte deze titel.

Zes merries kwamen de baan in voor hun kampioenschap met een Elegant die direct in de eerste omloop al liet zien dat zij die titel ging winnen. Echter, zolang de jury geen beslissing heeft genomen blijft het spannend. Vier beste merries liepen over, maar het was de krachtig en ruimbewegende Elegant met eigenaar Cor van Dijk die als eerste werd binnen geroepen en dus kampioen werd. Berry van de Genugten klom met Edelroos van Bastiaanse van de vierde naar de tweede plaats, waarna Robbie van Dijk Gelane als derde mocht opstellen. De vierde plaats ging naar Cees Embregts met Colanda van de combinatie Rook/Embregts. Juryvoorzitter Andries Zandee zag een steeds sterker wordende Elegant die steeds meer in vorm komt voor de Nationale Tuigpaarden Dag van 13 augustus aanstaande:”Van meet af aan was het optreden van Elegant sterk en tijdens het overrijden showde de merries zich met veel balans en ruimte in haar bewegingen. Je kon duidelijk zien dat ze sterker aan het worden is. Edelroos liep een hele sterke overkamping werd daarvoor dan ook beloond met de tweede plaats.” In 2014 won Cor van Dijk met Elegant de titel Topsportmerrie op de Tuigpaarden dag en gaat met een Elegant in topvorm zeker weer meedoen om deze titel.

In de overige rubrieken waren de paarden van Wim Jansen goed voor drie overwinningen. De eerste werd behaald in de kleine limietklasse. Geert Dijkhof is de vaste rijder van Jansen’s Generaal die met veel afdruk door de baan ging en Cees Embregts met Forrest achter zich hield. In de grote limietklasse reed Wim zijn actievolle merrie Freedom naar de winst na een hele spannende strijd met Marcel van Bruggen en AMFM Dellorto. In de damesklasse was het weer Dellorto , nu gereden door Lianne van Houdt, die het dit keer Pien Jansen met De Bree heel moeilijk maakte. De arbiter moest zelfs ingeschakeld worden en die koos voor De Bree omdat die ruimer in de voorhand was en net even hoger in het front liep dan Dellorto. Als derde eindigde Anita van Steenis met Anuwalda van D. de Pijper en als vierde en laatste mocht Inge Jansen met Hightower opstellen. Etienne Raeven won de ereklasse weer met de goed voorwaarts en tuigtypisch bewegende Cilardo. Plaats twee was voor Pien Jansen met De Bree. Met Ulex werd Jos van Haperen derde, gevolgd door Christ Louws met CLT Tasman en Jos Sommers met Wonderboy. In de competitierubriek voegde Robbie van Dijk opnieuw 10 punten aan zijn totaal toe. Zijn merrie Gelane van de combinatie Van Dijk/Van Manen bleek wederom niet te kloppen. De 9 punten gingen naar Wim Jansen met Happyness en met Haarman van Jan Thijs pakte Harry Claassen 8 punten. Net als bij de hackney’s de tandemrubriek verviel wegens te weinig deelname, werd bij de tuigpaarden de tweespan rubriek om dezelfde reden afgelast. Een rijder was het niet eens met de plaatsing van zijn paard in één van de eerste rubrieken en verliet met een kwaaie kop het concours en dupeerde daarmee niet alleen zijn collega’s, maar ook de organisatie. Wanneer zien de rijders nu eens in dat ze te gast zijn bij een concours uitschrijvende vereniging en zich ook zodanig dienen te gedragen. Als men doorgaat met dit soort fratsen is de tuigpaardensport ten dode opgeschreven.

Geert Bouius
Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN