Nieuws «TERUG  

Het beste van het beste op de Nationale Tuigpaardendag

07-08-2016 | De Nationale Tuigpaardendag – dit jaar op zaterdag 13 augustus - staat al jaren als hét Tuigpaardenfeest van het Jaar in de agenda van alle tuigpaardliefhebbers. Nog steeds is de Nationale Tuigpaardendag de drukst bezochte dag van de KWPN Kampioenschappen. Een bijzonder smakelijk recept dat staat als een huis met ieder jaar een paar nieuwe ingrediënten.

Slag om de Manno Trofee
Natuurlijk staan er diverse sportrubrieken op het programma. In het wervelende middagprogramma van de Nationale Tuigpaardendag mogen de goedgekeurde hengsten die het elkaar lastig gaan maken om de Manno Trofee te winnen natuurlijk niet ontbreken. Een garantie voor spektakel! Ditisem (v.Roy M), bezig aan een succesvol seizoen waarin hij recent nog nationaal reservekampioen in het eenspan gereden door dames werd, zal zich strijdbaar tonen met Albert Lueks aan de leidsels. Delviro HBC(v.Vulcano) liet afgelopen februari tijdens de Hengstenkeuring in ‘s-Hertogenbosch nog al zijn goedgekeurde collega’s achter zich en won de Oregon Trofee. Harry van Middelaar zal zeker zijn best doen om ook deze strijd tussen de hengsten te winnen. Ook Henk Hammers, die de dit voorjaar goedgekeurde Colonist-zoon Heliotroop VDM voorstelt, is gewend aan winnen en zal het succesvolle seizoen met deze voshengst graag willen uitbreiden. Robbie van Dijk stuurde Patijn-zoon Fantijn tijdens CH De Wolden in juli naar het Kampioenschap Dekhengsten. Zal het hem weer lukken alle concurrentie achter zich te laten? De vijfde deelnemer is Dylano (v.Plain’s Liberator) in handen van Mark de Groot. De hengstencompetitiewinnaar en reservekampioen tijdens het Kampioenschap Dekhengsten zal zich de kaas niet van het brood laten eten.
Dit voorjaar zijn vijf tuigpaardhengsten en twee Hackney-hengsten goedgekeurd voor de dekdienst. De Hackney-hengsten Sir Arie en Raffleskomen beide hun talent aan het publiek tonen. De driejarige hengsten Icellie(v.Bocellie), Ditisem-zoon Image HBC (v.Ditisem) en Idol (v.Manno) keren enkele maanden na hun goedkeuring eveneens terug op Ermelose grond. Heliotroop VDM, ook dit voorjaar ingeschreven, strijdt mee om de Manno Trofee.

Watertanden bij merrierubrieken
Sinds de afgelopen drie edities van de Nationale Tuigpaardendag worden de beste ereklassepaarden uitgenodigd om zich met elkaar te meten en een gooi te doen naar de Renovo Schaal. De afgelopen drie edities van deze wedstrijd werden gewonnen door de Uromast-zoon Brandy in handen van Harry van Middelaar. Zij zullen er alles aan doen om wederom hun naam op de Renovo Schaal gegraveerd te zien. De concurrentie is echter moordend: Leendert Veerman met Besterly Amadeus, Atleet met Wim Cazemier, Business met Lambertus Huckriede, Cilardo met Etienne Raeven, Bastiaan met Erik v.d. Veen, Wild Rose F met Henk Fikse, Berino met Mark de Groot en Sondral met Cees Klinkhamer staan alle zeker ook meer dan hun mannetje.
De merries in tuig in de diverse leeftijdsklassen die eveneens een vaste waarde zijn voor de NTD zorgen gezamenlijk voor een prachtige strijd die uiteindelijk resulteert in de finale van de dag: de strijd om de Greet Bergstra Bokaal en de titel Topsportmerrie van het jaar. De rubrieken voor fokmerries in tuig zijn ook dit jaar goed gevuld. Maar liefst 17 vierjarige merries, 7 vijfjarige merries, 6 zes- en zevenjarige merries en 13 acht jaar en oudere merries nemen het tegen elkaar op. Eerst binnen hun eigen leeftijdsklasse, en de besten mogen in de finale en het hoogtepunt van de dag - de Finale der Nationale - nogmaals laten zien wat ze waard zijn. Hiernaast is er ook voor de jongste rijders een podium: de negen junioren (12 tot en met 16 jaar oud) laten zien wat de toekomst voor ons in petto heeft.

Apotheose keuringsseizoen
Allereerst is de Nationale Tuigpaardendag de finale van het merriekeuringsseizoen. De allerbeste merries van de Centrale Keuringen worden afgevaardigd naar de Tuigpaardendag. Naast het verdelen van de nationale titels voor tweejarige merries, driejarige merries en de keur- en elitemerries, verschijnen ook de tweejarige hengsten en dit jaar ook de tuigpaardveulens in de baan in hun strijd om de hoogste eer.

Talentvolle veulens kopen
Ook dit keer heeft de selectiecommissie van de Nationale Tuigpaardveulenveiling een hele bijzondere collectie tuigpaardveulens voor u samengesteld. Zes topveulens – drie merrieveulens en drie hengstveulens – wisselen op 13 augustus van eigenaar tijdens de Nationale Tuigpaardendag. Zorgt u dat u die nieuwe eigenaar bent?
Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN