Nieuws «TERUG  

Noordelijke Tuigpaarden Dag: tuigpaardensport op hoogste niveau!

05-04-2019 |

Luttenberg - Zaterdag 13 april aanstaande zal er weer veel te beleven zijn op de Noordelijke Tuigpaarden Dag in de prachtig aangeklede manege in Luttenberg. Naast de tuigpaarden zullen dit jaar ook de hackney’s, de ballerina’s van de showring, voor het eerst in meerdere wedstrijden te zien zijn.

Waar het in eerste instantie om draait op de Noordelijke Tuigpaarden Dag zijn de nieuwelingen. Een 40-tal jonge tuigpaarden die nog geen wedstrijd hebben gelopen gaan in meerdere groepen strijden om de titel “beste nieuweling merries en hengsten/ruinen”. Elk jaar weer komt er veel publiek naar manege De Luttenberg om de eerste schreden van de nieuwe talenten te bewonderen. Ook zal er een aparte wedstrijd voor nieuwelingen hackney’s zijn.

 

Maar er is meer, veel meer. De allerbeste tuigpaarden die Nederland rijk is, komen naar Luttenberg. Zo zal de kampioen dekhengsten van 2018 zijn debuut maken in de ereklasse. Deze Hubert VDM (v. Cizandro) van Jaap van der Meulen won eerder dit jaar al de Oregon trofee op de hengstenkeuring in Den Bosch en wordt altijd spectaculair voorgesteld door Lambertus Huckriede uit Enschede. Andere goedgekeurd tuigpaardhengsten die hun opwachting maken zijn Heliotroop VDM (v. Colonist), Hertog Jan (v. Cizandro) en Delviro HBC (v. Vulcano). Ook de topsportmerrie van 2018 Dendrini (v. Manno) van de familie Kooyman gereden door Henk Hammers zal aan de start verschijnen.

 

Voor KWPN-fokmerries is er een aparte rubriek waarin de paarden eerst op exterieur worden beoordeeld, aan de hand worden getoond en later nog in tuig worden gepresenteerd.  De allerbeste merrie wint de KWPN-tuigpaard Noord bokaal.

 

Natuurlijk ontbreken de kinderen niet op deze 28ste Noordelijke Tuigpaarden Dag. De allerkleinsten mogen hun pony’s komen showen aan het publiek en dit is altijd een prachtig schouwspel. Die glunderende gezichtjes maken veel los op de volle tribunes. De Young Riders binden met hun tuigpaarden de strijd aan om de fraaie Ab Koetsier trofee.

 

De uitsmijter zal opnieuw de Grote Prijs Luttenberg zijn waarin alle rubriekswinnaars het tegen elkaar opnemen voor een extra grote geldprijs.

 

De Noordelijke Tuigpaarden Dag begint ’s middags om 14.00 uur en zal rond 10 uur ’s avonds afgelopen zijn. Entree voor volwassenen is € 12,50. Kinderen gratis.

 

Het bestuur

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN