Nieuws «TERUG  

Marcel Ritsma op herhaling tijdens 40-jarig jubileum Twentse Tuigpaarden Dag in Ambt Delden

15-04-2019 |

Eindelijk stonden de tuigpaarden zelf weer in de schijnwerpers na het rumoer van afgelopen weken waarin het alleen maar over hulpmiddelen ging en een mediaoorlog, zo leek het, gaande was tussen de KNHS en de VTN (vereniging van tuigpaardrijders Nederland).  In manege De Hoffmeijer wilde het massaal aanwezige publiek zaterdag 5 april weer genieten van het fiere en imponerende Nederlandse tuigpaard en dus verdween de discussie naar de achtergrond.

 

De Twentse Tuigpaarden Dag hield haar traditie van debuterende nieuwelingen ook dit jaar hoog in het vaandel en er kwamen maar liefst achtentwintig jonge tuigpaarden voor de jury die dit jaar bestond uit een aantal ervaren tuigpaardmensen: voormalig rijder Marcel Leusink en Cees Embregts en Jan Rozenveld, welke beide actief rijder zijn. Uit vijf groepen kozen zij er tien uit voor de grote finale aan het eind van de avond. Vijf gaven hier gehoor aan.

 

De kwaliteit van de finalisten was er niet minder om. Vijf hele beste paarden met stuk voor stuk veel talent en aanleg om het ver te schoppen in de sport. Mark de Groot had gekozen voor de donkerbruine Dylano nakomeling Kensington uit de ster preferente Wyomi Landzicht van Marvel. Deze winnaar van groep twee beschikt over veel looplust waarbij het tempo in de wedstrijd wel een versnelling lager had gekund. Met de hals er mooi op ging hij ruim in de voorhand en trad achter sterk onder de massa. Hij liep daarbij een foutloze wedstrijd en eindigde uiteindelijk als tweede. De grote imponerende 5-jarige Jasper (Eebert uit Elisa Elarda van Stuurboord) van en met Martien Verboord won groep drie en beschikt over veel front. De vos klimt pakt veel bodem met zijn ruime bewegingen en maakte veel indruk. In de finale zakte hij iets af waardoor het een derde plek werd. Misschien wel het meest luxe paard in de finale was het parmantige vosje Kumalya van Henri van Weeghel. Fantijn is de vader en moeder Zonnalya is van Larix en komt uit de bekende elite preferente Trydalya van Gerard en Dinie Lokhorst. Kumalya loopt gemakkelijk met veel zelfhouding en voldoende afdruk in de bewegingen. Ze werd er vierde mee. Robbie van Dijk presenteerde de zwarte merrie Kureda (Unieko uit de keur preferente Ureda van Jonker) van fokker/eigenaren de familie Daniels. Ook een bijzonder aansprekend type met een tuig typische manier van bewegen. Als winnares van groep vijf mocht zij naar de finale waarin de conditie haar parten speelde. Logisch, want zij had de minste rust gehad en moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

 

Dat was er nog één, de winnaar: Jaguar HR (Eebert uit Dedé, ster van Stuurboord) van Hans Robben en gereden door Marcel Ritsma. Op zich al een wonder dat deze expressief bewegende vos überhaupt weer wedstrijden kan lopen want na het indoorseizoen van vorig jaar, hij won de nieuwelingen in Houten, ging het helemaal mis en werd Jaguar bij de dood weggehaald. Omdat Jaguar geen officiële wedstrijden heeft gelopen is hij nog steeds nieuweling.

 

De winst in de finale was overigens zeer terecht want na zijn overtuigende overwinning in groep vier maakte hij zijn favorietenrol meer dan waar. Vanuit een sterke achterhand ontwikkeld Jaguar veel actie en ruimte in de voorhand. Veel zweefmoment en daarbij komt hij geweldig terug in het front waarmee het plaatje compleet was. De jury was unaniem in haar oordeel over de plaatsing: “de winnaar werd alleen maar beter, bleef mooi in het front en beweegt extra in de voorhand, nummer twee was heel contant maar met een minder voorbeengebruik en de nummer drie is een mooi paard dat lange passen maakt maar nu even minder presteerde dan in de groep.

 

Geert Bouius

 

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN