Nieuws «TERUG  

Blij showende India in handen van Michel Verwoolde smaakmaker in Rouveen

27-05-2019 |

Met veel machtsvertoon pakte de 6-jarige India (v. Cizandro) van Anton Kogelman zaterdag 18 mei de overwinning in de tussenlimietklasse op het geheel traditionele concours hippique van Rouveen. Schoonzoon Michel Verwoolde (42) liet de grote vosmerrie groots showen met veel kracht en ruimte in haar bewegingen. Het publiek was euforisch! Harry van Middelaar heeft in Delviro HBC de opvolger van Brandy gevonden en won de ereklasse.

 

In de kleine limiet tot 35 punten werden zes combinaties uitgenodigd voor de finale waarin Mark de Groot met Jericho (v. Dylano) van Egbert Kruiswijk de onbetwiste winnaar werd. De makkelijk lopen de donkere vos gaat rondom hoog van de vloer en zet de hals er bijzonder mooi op. Ook Heraut (v. Bentley VDL) beschikt over een mooi front en werd tweede in handen van zijn eigenaar Freek Saris. Leendert Veerman liet Equifirst Jannes (v. Manno) heel fijn showen en kon als derde opstellen voor Michel Verwoolde met Jarlina (v. Cizandro) van Kogelman. Albert Spijkerman moest met Jantijn (v. Fantijn) in de finale een plekje toegeven en eindigde als zesde.

 

De tussenlimiet kende veel kwaliteit met in de kopgroep drie merries tegenover één KWPN goedgekeurde dekhengst. Mark de Groot ging met Hertog Jan (v. Cizandro) als voorlopig eerste de finale in maar kon zijn sterke eerste omloop geen vervolg geven en werd uiteindelijk derde. De fraaie hengst kon Henk Hammers met Giantha (v. Atleet) nog wel achter zich houden maar Harry van Middelaar met Icanita (v. Colonist) van Toon van Doorn, tweede, en Michel Verwoolde met de ontketende India niet. De grote vos werd steeds beter en walste door de baan met een hoog en ruim grijpend voorbeen en machtige front. Ze keek er fier overheen en straalde een en al blijheid uit. De voorlopig vierde plaats werd een grandioze eerste plek.

 

De grote limiet en ereklasse kwamen op naam van de twee goedgekeurde hengsten Heliotroop VDM (v. Colonist) en Delviro HBC (v. Vulcano). Bij binnenkomst kwam Heliotroop al imponerend binnen en was al wel duidelijk dat de hengst van Jaap van der Meulen een kanshebber voor de overwinning zou zijn. Rijder Henk Hammers liet de hengst mooi rijzen zodat er veel ruimte ontwikkeld werd in de voorhand. De sterke achterhand was opvallend. In de finale met vijf bleef Heliotroop onverstoorbaar doorgaan en gaf zijn concurrenten het nakijken.  Linda Boelens werd met de deftige El Nino B (v. Atleet) tweede voor Mark de Groot met Idol (v. Manno). De schimmelhengst acteerde onrustig en mocht niet klagen met de derde plek.  Harry van Middellaar reed Heideroos (v. Cizandro) van Wout Liezen zonder opzet en gaf een foutloze verrichting zonder verzet en kwam er bekaaid af met de vierde plek. Leendert Veerman sloot de rij met Equifirst Eribo (v. Manno). In de ereklasse kwam Harry van Middelaar op kop met de chique zwarte Delviro HBC. Na de eerste omloop waren Henk Hammers en Dendrini (v. Manno) van Kooyman de te kloppen combinatie maar zakte iets af toen het er echt op aan kwam. Delviro daarentegen werd alleen maar beter en maakte zich steeds groter. Een hoge knieactie kenmerken zijn voorhand die ook ruim wordt weggezet. Waar de stelling eerder een probleem was kon Harry de hals er nu mooi recht op houden en dan kan de hengst zomaar winnen. Leendert Veerman werd sterk derde met Equifirst Amadeus (v. Saffraan) voor Pien Jansen met Wild Rose F (v. Manno).

 

Veerman won wel de tweespan rubriek met Eribo – en Amadeus en de damesklasse werd een prooi voor Linda Boelens met El Nino B.

 

Na een spannende nieuwelingen rubriek vorige week in Doornspijk namen diezelfde jonge tuigpaarden het zaterdag 18 mei in Rouveen opnieuw tegen elkaar op in de eerste competitiewedstrijd van regio Midden. Nadat één combinatie zich net voor binnenkomst zelf uitspande betraden negen jonge talenten het fraaie vergrootte terrein en selecteerde de jury er vijf voor de finale waarin de meeste punten uiteindelijk naar Mark de Groot en Kensington gingen.

Op het zonovergoten concours van Rouveen had Mark zijn competitiepaard goed voor elkaar en liep eigenlijk regelrecht naar de overwinning. Kensington is een drafmachine die van geen ophouden weet. Hij blijft maar doorgaan met showen maar dreigt zich soms te overlopen. Ondanks dat het tempo er goed in zat was dat nu niet het geval. Het front was mooi en over de benen liet hij ruimte en kracht zien. Het foutloze optreden gedurende de hele koers was voor de jury mede aanleiding om Mark en Kensington op de eerste plaats te zetten, waarmee de eerste tien competitiepunten een feit waren.

 

Op de tweede plaats kwam nu Wim Jansen met de zwarte Joker (v. Delviro) die nu iets minder vast in beweging was dan een week geleden. Toch straalde het talent ervan af. Dat is ook het geval bij Jivirona (v. Eebert) van G.E.B. ter Laak en gereden door Henk Hammers. Deze zwarte merrie werkte zich tijdens het overrijden op van de vijfde naar de derde en deed dat met een actievol optreden en een heel mooi front. Met iets meer oprichting zal ze nog meer ruimte ontwikkelen. Freek Saris heeft ook een Kensington alleen heeft deze de hackneyhengst Bocelli als vader en zit er iets meer kleur aan met vier witte sokjes aan de benen.  In de eerste omloop liet Freek zijn nieuweling een heel gedragen show geven met voldoende zweefmoment en een fraaie hals en hoofdhouding. Het resulteerde in een voorlopige tweede plaats die jammer genoeg tijdens het overrijden niet vastgehouden kon worden. Met name het voorbeen gebruik werd minder verheven en dus kwam Saris niet verder dan de vierde plaats. De kleine Kumalya (v. Fantijn) van en met Henri van Weeghel is zeer tuig typisch en gaat rondom vierkant van de grond. Het plaatje is aansprekend maar zou iets actievoller mogen zijn zodat meer opvalt tijdens de wedstrijd. Al met al een mooi kopgroep met ook bij de nummers zes tot en met negen een aantal kwaliteitsvolle paarden waaronder de hengst Kerro BFT (v. Cizandro) van Brain Franken, die nu te laat tot een acceptabele prestatie kwam voor een finale plaats.

 

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN