Nieuws «TERUG  

Nieuweling Kontiki beste nieuweling op Hynstedei Wynjewald

31-05-2019 |

Voor de tuigpaardrijders van regio Noord stond afgelopen zaterdag 25 mei de eerste wedstrijd voor nieuwelingen tuigpaarden op het programma.  Uit twee groepen van acht werden er maar liefst dertien teruggevraagd voor de finale waaraan uiteindelijk elf rijders gehoor gaven. De opvallende platenbonte Eebert zoon Kontiki kreeg, getooid met bijbehorende eresjerp, met Marieke Scherphof aan de leidsels de ereronde die hij als beste nieuweling verdiende.

 

Zoals gezegd nodigde de jury elf combinaties uit voor de finale omdat zijn niet alleen naar de kwaliteit zagen maar ook van mening waren dat jonge paarden meters moeten maken en zoveel mogelijk ervaring op moeten doen voor de rest van het seizoen. Uiteindelijk mochten er zes naar de allesbeslissende finale waarin de gedragen bewegende Kontiki verreweg de beste was. Marieke liet de bonte ruin elke pas afmaken waarbij veel ruimte in de voorhand werd ontwikkeld en ook de stelling mooi recht was.  In de talentvolle kopgroep werd Mart Helmus tweede met Kennedy (v. Saffraan). Een paard met een sterke achterhand die rijst in de voorhand en tevens over een mooi front geschikt.  Op de derde plaats mocht Joyce de Boer Kentucky opstellen. Dit evenbeeld van zijn vader Fantijn (v. Patijn) was kwa type verreweg de mooiste: fijngebouwd, de hals er bovenop, veel kap en een aansprekend hoofd. In beweging liet het vrolijke vosje voldoende ruimte in voorhand zien.  Nico Calis jr. heeft in de grote en sterk gebouwde Jessie (v. Cizandro) ook een geweldige troef in handen. Makkelijk lopend en er hoog overheen kijkend liep de bruine keurmerrie naar de vierde plaats. Als vijfde mocht Kim Koolen Julius (v. Eebert) van de familie Haak opstellen. Ook een paard met veel potentie. Harm Jan Veenstra sloot als zesde aan met Kojack (v. Plain’s Liberator) van Willem Clevering.

 

Het eerste oranjelint van de dag was echter voor Joyce de Boer en haar actief bewegende ruin Habibi (v. Marvel). Vier van tien deelnemers in deze lage limietklasse kregen een herkansing van de jury die wat de winnaar betrof bij haar beslissing bleef. De ranke Habibi bleef mooi in houding en balans en liet een vriendelijk orenspel zien. In beweging toonde de ruin eenhoog en ruim voorbeen gebruik en trad achter goed onder. De nummers twee en drie deden aan stuivertje wisselen tijdens het overrijden en ontliepen elkaar niets. Harm Jan Veenstra heeft in Kretina (v. Fantijn) van Jurjen van der Velde een rondom sterke beweger met een mooi front erop en klom naar plaats twee. Dit ging ten kostte van Albert van Dijk met Jacob (v. Manno) die vooral in de voorhand toegaf op Kretina. Met Hunita (v. Manno) werd Grietje Naber vierde.

 

In de grote limiet weer een sterke kopgroep van vier paarden. Harry van Middelaar is normaliter een nationale rijder maar wilde ook graag een keer in buurdorp Wijnjewoude rijden. Hij  maakte zijn debuut met de elite merrie Heideroos (v. Cizandro) van Wout Liezen. Samen met Wim Jansen met Forrest, Albert van Dijk met Hugo en Harm Jan Veenstra met Inanda van Willem Clevering reed Harry de finale. Drie paarden die toevallig allemaal een nakomeling van de preferente Patijn (v. Kolonel) zijn, moesten tocht hun meerdere erkennen in Heideroos die zuiver vierkante over de benen ging en  de overwinning opeiste.  Forrest leeft bij Wim Jansen helemaal op en werd nu tweede voor Hugo en Inanda.

 

De arbiter moest de winnaar in de ereklasse aanwijzen. Het ging hierbij tussen opnieuw Wim Jansen, nu met Freedom (v. Patijn) en Linda Boelens met haar Vulcano dochter Celony. Twee verschillende paarden met veel actie in de benen die een constante en foutloze koers liepen. Arbiter Bakker koos voor de in zijn ogen meest tuig typische, keurig recht gestelde en volledig in balans lopende Freedom. Niek Alting kon Emerson (v. Manno) als derde opstellen en Fokkelien Oldenburger was met Evert (v. Sterreljocht Surprise) goed voor de vierde plek.

 

Manon Veerman won zowel de wedstrijd voor dames in de vierwielige wagen als ook die in de tweewielige. Met Icoon (v. Colonist) voor de concourswagen greep Manon de winst tijdens het overrijden. De jury koos hierbij duidelijk voor beweging boven houding en front. Icoon gaat voor en achter gruwelijk hoog van de vloer maar mag meer terugkomen in het front. Celony, nu gereden door Rianne de Vries, is in beweging misschien iets minder maar heeft wel een prachtig front waarmee ze tweede werd. Susan Bouwman reed GSM Jongleur (v. Atleet) van J.T. Seinen naar plek drie en Grietje Naber moest het weer doen met een vierde plaats, nu met Irona (v. Aron). Voor de tweewieler was Emerson een klasse apart met zo een mooi front en ruime bewegingen dat discussie over de winst onzin was. Pien Jansen was daarna de beste met Wild Rose F (v. Manno), gevolgd door Linda Boelens met El Nino B (v. Alteet) en Martine Lucas met Hugo. De ereprijs voor het schoonste geheel was ook nog voor winnares Manon Veerman, die ook de zadelrubriek nog op haar naam schreef op Emerson.

 

Bij de tweespannen pakte Albert van Dijk met zijn nieuwe span Hugo en Jacob de winst voor Susan Bouwman met haar ervaren zwarte Egberdina Hoeve paarden Unitas (v. Nando) en Armanie (v. Roy M)  In de afsluitende rubriek voor fokmerries kwam de arbiter nog een keer aan bod en verkoos Harry van Middelaar met weer Heideroos boven de veel front makende Gorita (v. Atleet) van en met eigenaar Klaas Buist.

 

Bron: De Paardenkrant

 

 

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN