Nieuws «TERUG  

Leendert Veerman prolongeert tandemtitel

01-07-2019 |

Waar hij een week eerder in Exloo tot tweemaal toe buiten de eindstrijd werd gehouden nam Leendert Veerman zaterdag op het 80ste groot nationaal concours hippique van Dokkum sportieve revanche. In het KNHS-tandemkampioenschap won hij met Equifirst Eribo (v. Manno) en – Amadeus (v. Saffraan) heel overtuigend de titel. Na de huldiging moest er snel omgespannen worden voor de afsluitende tweespanrubriek waarin Veerman opnieuw de macht greep met zijn beide vossen en ook de felbegeerde Zilver Waag van Dokkum nog won.

 

Maar liefst zeven tandemaanspanningen maakten hun opwachting in het kampioenschap dat zich kenmerkte in een kopgroep met twee nieuwe combinatie die dit seizoen ook eens voor eerst in deze discipline uitkomen. Henk Hammers had Heliotroop VDM (v. Colonist) van Jaap van der Meulen in de stokken en Business (v. Vlasco) van Gerrit Egberink als voorpaard. Een tandem met veel drive en actie in de benen. Lambertus Huckriede debuteerde met Bommelsteijn’s Hubert (v. Cizandro) van Jaap van Meulen en Renvyle Imondro (v. Cizandro) van F. Fitzpatrick. Ook een tandem dat met Imondro voorop wist te imponeren. Samen met het langspan van Veerman ontspon zich een spannende wedstrijd die uiteindelijk toch in het voordeel uitpakte voor de meer ervaren Eribo en Amadeus. Met name Amadeus maakte het verschil. Als voorpaard was hij helemaal in zijn element en danste voorop met veel schwung en regelmaat.  Hammers werd reservekampioen voor Huckriede. De tandems van Mekkes, Bouwman, Haarsma en Jordans werden in deze volgorde gelijk definitief geplaats.

 

Ook in het tweespan waren Amadeus en Eribo niet te kloppen en voor de jury hoefde er dan ook niet nog een keer overgereden te worden. Het was duidelijk! Beide vossen klimmen tegen elkaar op en maken zich groot. Een echte eenheid. Dat is het span van Derk Jan Mekkes ook, maar zijn Bentley VDL (v. Larix) en diens zoon Jaims H van Hut, waren iets nederiger in de stelling en hadden niet de uitstraling van de winnaars.

 

In de derde competitiewedstrijd voor de nieuwelingen werden de punten behoorlijk anders verdeeld dan de twee wedstrijden daarvoor. De jury koos ditmaal voor regelmaat en balans en dat leverde een nieuwe winnaar op in Freek Saris met de goedgekeurde hengst Kane-BFT (v. Bocellie) van Brian Franken. Geheel vierkant over de benen liep Kane een constante en foutloze wedstrijd. Henk Hammers eindigde met Kianita (v. Eebert) van G. Kamphorst op de tweede plaats. De vosmerrie liep meer ontspannen en was heel contant in haar presentatie. Voor Marcel Ritsma en Knaller PSH (v. Cizandro) was nu de derde plek.

 

In de hoge limietklasse waren Harry van Middelaar en Gardenia HBC (v. Victory) opnieuw de te kloppen combinatie en dat lukte weer niet. De merries draaft met veel gemak en lossigheid over het terrein dat niemand hier tegenop kan. Marcel Ritsma heeft Gerran PSH (v. Atleet) goed in vorm en werd zelfs tweede voor Lambertus Huckriede met Bommelsteijn’s Hubert (v. Cizandro) van Jaap van der Meulen. De ereklasse blijft het domein van Linda Boelens en Fantijn (v. Patijn) van Lammert Tel. Henk Hammers werd met Dendrini (v. Manno) van de familie Kooyman tweede en voor Leendert Veerman en Equifirst Amadeus (v. Saffraan) was de derde plek. Harry van Middelaar werd vierde met Delviro HBC (v. Vulcano).

 

Anneke Borkent won in Dokkum haar zoveelste Gouden Zweep van de gemeente Dantumadeel door opnieuw de damesklasse te winnen. Renvyle Imondro (v. Cizandro) verkeerd in grote vorm en maakte het de jury niet echt moeilijk. Hanneke van Wessel volgde met Heliotroop VDM (v. Colonist) als tweede en Linda Boelens werd derde met El Nino B (v. Atleet). Annemieke Calis debuteerde met een keurige vierde plek achter Emaire (v. Manno) van J. Kramer.

 

Niek Alting, vorige week nog regionaal kampioen tweespannen in Exloo, wist nu de nationale limietklasse tweespan te winnen met zijn eigen Emerson (v. Manno) en Equifirst Jannes (v. Manno) van zijn schoonvader Leendert Veerman. Derk Jan Mekkes eiste met Jaims H (v. Bentley VDL) en Belmondo (v. Manno) de tweede plek op voor Ule Haarsma met het meest gelijke span in houding en beweging Kolonel en Jidaperty (v. Eebert).

 

Bron: De Paardenkrant

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN