Nieuws «TERUG  

Fantijn blijft  ook winnen op Het Zuidenveld concours

23-07-2019 |

Het tuigpaardenconcours van de 99ste editie van de Zuidenveld tentoonstelling vond zaterdag 13 juli plaats in het bijzonder fraai versierde Zweeloo. Op het niet al te grote concours terrein kwamen alle nationale toptuigpaarden aan de start en dat leverde een aantal spannende wedstrijden op met hier en daar een verrassende uitslag.

 

Vier paarden streden in de finale van de ereklasse om de winst en het waren opnieuw Linda Boelens en Fantijn (v. Patijn) die op kop werden geplaatst. Leendert Veerman stelde Equifirst Amadeus (v. Saffraan) ook bijzonder sterk voor met veel trek en ruimte in de bewegingen, hetgeen werd beloond met de tweede plaats. Daarna volgde Lambertus Huckriede met Business (v. Vlasco) van Gerrit Egberink. De donkere vos beweegt nog steeds heel spectaculair maar zou dat een versnelling hoger mogen doen. Als vierde mocht Harry van Middelaar de in de ereklasse debuterende Gardenia HBC (v. Victory) opstellen. Niet omdat de schimmelmerrie slecht presteerde, maar meer omdat zijn rijder te vaak binnendoor reed waar werd gevraagd de buitenzijde aan te houden.

 

De vierde wedstrijd van de nationale competitie leverde de derde overwinning op voor Marcel Ritsma met Cizandro nakomeling Knaller PSH van de familie Pos. De bruine hengst was iets rustiger in zijn manier van bewegen en dat kwam het totale beeld ten goede. Vanuit een sterke achterhand klom Knaller er voor hoog in en zette de voorbenen bijzonder ruim en grijpend weg. De winst was terecht! In de finale met vier handhaafde Freek Saris zich op de tweede plaatst met de goedgekeurde Kane-BFT (v. Bocellie) van Brian Franken. De zwarte beschikt over een mooie hals en liep een vlakke koers. Dat geldt ook een beetje voor de nummers drie en vier: Harry van Middelaar met Kuliena (v. Cizandro) van Toon van Doorn en Jelle van de Weide met Kamore (v. Fantijn) van Ule Haarsma.  

 

In de beide meer span rubrieken was Leendert Veerman de baas. Hij won met Equifirst Amadeus en – Eribo (v. Manno) bij de tweespannen en met Icoon (v. Colonist) van maatschap Alting erbij ook de afsluitende Rondje Drenthe competitie om de bronzen Bartje. Als span klimmen Amadeus en Eribo tegen elkaar op en vormen een geweldige eenheid. Dat zijn ook Bentley VDL (v. Larix) en Belmondo (v. Manno) van stal Mekkes, maar hebben dan net even iets minder uitstraling. Een span dat steeds beter lijkt de worden zijn de donkere vossen Haarman (v. Manno) van stal Huckriede en Heliotroop VDM (v. Colonist) van Jaap van der Meulen met stuurman Henk Hammers. Ze werden nu derde.

 

Derk Jan Mekkes werd derde in Rondje Drenthe met Bentley VDM, Jaims H (v. Bentley VDL) en Varanno (v. Manno). Ule Haarsma nestelde zich op de tweede plek met een nieuwe combinatie die bestond uit Kolonel (v. Fantijn), Jidaperty (v. Eebert) als achterspan met Elburg (v. Morocco Field Marshall) ervoor. Dit liep heel keurig. Als vierde en vijfde eindigden Henk Hammers en Jan Jordans.

 

Anneke Borkent blijft de damesklasse domineren met Renvyle Imondro (v. Cizandro) van F. Fitzpatrack. Met Equifirst Eribo werd Renate Veerman knap tweede voor de winnares van het schoonste geheel Hanneke Mekkes met Havanna (v. Bentley VDL). Eerder op de dag had Mark de Groot de sterke hoge limietklasse gewonnen met Dylano (v. Plain’s Liberator) van mede-eigenaar Black Horse BV.

 

Burgemeester prijs weer voor Grietje Naber-Dijks

De leden van Het Zuidenveld verrijden op het nationale concours van de Zuidenveld tentoonstelling ook altijd een aantal wedstrijden. Als extra prijs wordt op het eind van de dag de Burgemeesters prijs uitgereikt aan die rijder of rijdster die het meest stijlvol zijn of haar tuigpaard voorstelt. Jurylid Jan Bakker was dit jaar gevraagd dit te beoordelen en dat is hem wel toevertrouwd. Grietje Naber-Dijks uit Nieuw-Weerdinge is elk jaar een kanshebber en won de Zilveren burgemeester hoed al vaker en won hem dit jaar weer. Grietje zit kaarsrecht op de wagen en heeft een zeer correcte manier van rijden. Grietje won met haar eigen fokproduct Irona (v. Aron) de grote limietklasse en met Hunita (v. Manno) de rubriek voor fokmerries. In de damesklasse werd ze tweede met Irona.

 

Joyce de Boer wist voor eigen publiek ook twee wedstrijden te winnen en was daar zeer blij mee. Met publiekslieveling Kentucky (v. Fantijn) won ze de tweestrijd in de lage limietklasse van Marieke Scherphof met Kontiki (v. Eebert) en met Habibi (v. Marvel) won ze de damesklasse. Met Isandra (v. Colonist) werd ze tweede bij de fokmerries. Robin Hoorn scoorde een mooie tweede plaats met Grandioos (v. Manno) in de hoge limietklasse. Nathalie Buwalda had met Cendrini (v. Torino) een abonnement op plek drie in zowel de rubriek voor fokmerries als de damesklasse, maar wist met Vayacondios voor de boerenwagen wel de winst te pakken. Henk Scherphof werd hier tweede met Vlam (v. Larix) en Jan Mittendorff werd derde met Fenderose (v. Patijn). Overigens reikte burgemeester Bouwmeester van de gemeente Coevorden de burgemeesters prijs uit aan Grietje Naber en mocht ook de ereronde meerijden.

 

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN