Nieuws «TERUG  

Fantijn op één been Nederlands kampioen ereklasse

10-08-2019 |

Het gezegde dat “het weer altijd koopman is” gold afgelopen maandag 5 augustus 2019 absoluut voor de 110de Landbouwshow in het Noord-Hollandse Opmeer. Door de hitte van vorig jaar lieten veel mensen verstek gaan maar dit jaar zaten de tribunes weer stampvol en stonden de duizenden bezoekers als vanouds drie rijen dik langs de hoofdring. En wat kregen ze mooie tuigpaardensport voorgeschoteld! Linda Boelens uit Een schreef geschiedenis door als eerste vrouw Nederlands kampioen ereklasse te worden met een magistrale Fantijn (v. Patijn) van haar partner Lammert Tel.

 

Wie een spannend ereklasse kampioenschap had verwacht kwam bedrogen uit want toen Linda en Fantijn als eersten binnenkwamen op het prachtige ruime terrein was feitelijk al duidelijk dat niemand bij de 9-jarige KWPN goedgekeurde dekhengst in de buurt zou komen, ondanks dat de wedstrijd nog moest beginnen.  Super deftig in het front en zo verschrikkelijk hoog van de grond gaand bracht hij het publiek meteen in extase. Negen toptuigpaarden reden daarna toch af voor de wedstrijd die nooit een echte wedstrijd werd. Fantijn begon fantastisch en eindigde fantastisch, maakte zich groot en leek wel van elastiek. De op voorhand grootste concurrent was Harry van Middelaar met Gardenia HBC (v. Victory) die met grote ruime passen rond walste en als voorlopig tweede weer werd binnen geroepen achter Fantijn. Daarna volgde Mark de Groot met de zwarte KWPN-hengst Dylano (v. Plain’s Liberator) en als vierde mocht Leendert Veerman Equifirst Amadeus (v. Saffraan) opstellen. Deze vier mochten nogmaals afrijden voor de allesbeslissende finale. Weer gaf Fantijn alles wat hij in zich had en werd zoals de jury het ook samenvatte: “op één been kampioen.” Over wie reserve kampioen moest worden had de jury het lastiger omdat Dylano in de wedstrijd groeide en bijzonder actievol optrad. Achter sterk en met een hoog grijpende voorhand, waar Gardenia iets vlak bleef. Dat de schimmel zonder opzet werd gereden gaf uiteindelijk de doorslag en dus werd de merrie tweede voor de hengst. Amadeus gaf ook goed partij en werd vierde. Na de preferente Manno (v. Fabricius) is Fantijn de tweede goedgekeurde dekhengst die nationale kampioen ereklasse is.

 

Voor het VTN-kampioenschap 5-jarige tuigpaarden waren tien paarden uitgenodigd. Stuk voor stuk paarden die nationaal of regionaal in de Na de eerste omloop gingen er zes door naar de finale waarin Lambertus Huckriede met Just Lucky (v. Wentworth Ebony) een klasse apart was. De zwarte hengst klom er hoog in en straalde macht uit met zijn ruim grijpende voorhand. De achterhand wordt goed onder de massa gebracht en met zijn lange hals kijkt hij als het ware over de tribunes heen. Tweede werd Marcel Ritsma met Jack Daniels PSH (v. Manno) van de familie Pos. De vos was erg gretig en sprong er af en toe even uit, maar liet ook hele beste stukken zien. Cees Klinkhamer reed een thuiswedstrijd met zijn grote vos Judex (v. Eebert) en liep met veel afdruk naar de derde plaats. Jericho (v. Dylano) van Egbert Kruiswijk en gereden door Mark de Groot werd gedurende de koers beter en beter en liet krachtige ruime bewegingen zien gecombineerd met een mooi front. Hij klom wel een plekje maar bleef steken op de vierde plaats en dat ging weer ten kostte van Pien Jansen met Joker (v. Delviro HBC), die ook heel constant presteerde. Voor de deftige Jack Sparrow (v. Cizandro) van Jan van Manen en voorgesteld door Robbie van Dijk bleef nog de zesde plek over.

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN