Nieuws «TERUG  

Ule Haarsma wint randem kampioenschap voor eigen publiek in Rijs

10-08-2019 |

Na een periode van hitte in Nederland en concoursen afgelast werden zijn de temperaturen weer gedaald naar normale waarden en was het zaterdag 3 augustus jl. op CH Rijs ideaal paardensport weer.

Rijs is het eerste concours van de grote drie welke in de eerste week van augustus plaatsvindt en had te maken met een aantal stallen die hun paarden rust gaven met het oog op het grote ereklasse kampioenschap in Opmeer van maandag 5 augustus. Ule Haarsma niet, hij had alle paarden mee genomen vanuit het dertig kilometer verderop liggende Tjerkwerd en was met drie overwinningen en een kampioenstitel een tevreden mens.

 

 In het VTN-kampioenschap voor randems had hij de jonge Jidaperty (v. Eebert) achterin, Imposant (v. Eebert) in de midden en showbink Elburg (v. Morocco Field Marshall) voorop. Het drietal had nog nooit in deze formatie gelopen omdat het de eerste wedstrijd voor randems dit seizoen was, maar ze liepen toch heel netjes hun rondjes. Titelverdediger Leendert Veerman moest op het laatste moment nog een aanpassing doen in zijn langspan en had Haarman (v. Manno) van stal Huckriede nu als achterpaard en die was toch een beetje onwennig. Met de ervaren Equifirst Eribo en – Amadeus ervoor was het zeker een aansprekend geheel en ook dit liep met de nodige voorwaarts drang. Jan Jordan had Gentenaar (v. Bakboord), Barend (v. Marvel) en Casanova (v. Manno) voor elkaar gespannen en was een mooie eenheid die recht voor elkaar bleven lopen. Door een niet fitte Jaims H (v. Bentley VDL) moest Derk Jan Mekkes Wizz kid’s Gonda (v. Patijn) gebruiken tussen achterpaard Varanno (v. Manno) en Bentley VDL (v. Lariks) in. Een ervaren drietal, dat zeker, maar kon in beweging toch niet helemaal overtuigen. Zij werden dan ook vierde achter de drie van Jordans. Men koos voor Haarsma als kampioen omdat die technisch heel goed reed en de paarden kwa type, kleur en beweging de mooiste eenheid vormden. Daarbij liep het ook als een trein. Veerman werd tweede.

 

In de ereklasse geen Fantijn (v. Patijn), Gardenia HBC (Victory) en de uit de sport teruggetrokken Dendrini (v. Manno), maar wel zes toppaarden die er een spannende strijd van maakten. Harry van Middelaar had in de hengst Delviro HBC (v. Vulcano) een goede stand-in voor Gardenia en wist na overrijden met drie de wedstrijd te winnen. Met Equifirst Amadues werd Leendert Veerman tweede voor Lambertus Huckriede met Business (v. Vlasco). In de uitgedunde damesklasse ook drie finalisten met uiteindelijke winnares Nellie Schep-Haarsma met Brandy (v. Uromast). Anneke Borkent werd derde met Renvyle Imondro. Positief en meer dan terecht was de derde plaatst voor Deborah Dat met Gentenaar van stal Jordans. De grote vos ging met vierkant met veel afdruk rond en kreeg nu de waardering die hij wellicht al eerder een keer had verdiend.

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN