Nieuws «TERUG  

Icanita  Topsportmerrie 2019

02-09-2019 |

De 35ste Nationale tuigpaarden dag liet zaterdag 17 augustus 2019 maar weer eens zien dat sport en emotie bij elkaar horen en veel losmaakt bij mensen. Er vloeiden tranen bij het prachtige afscheid van de Topsportmerrie van vorig jaar, de legendarische  Dendrini (v. Manno) van de familie Kooyman, teleurstelling was er bij Harry van Middelaar omdat zijn gedoodverfde favoriet Gardenia HBC (v. Victory) in de finale een ijzer verloor en blijdschap was er bij Leendert Veerman omdat hij hiervan profiteerde en als gastrijder van Icanita (v. Colonist) van Toon van Doorn voor het eerst winnaar werd van de Finale der Nationale en de Greet Bergstra bokaal in ontvangst mocht nemen.

 

In de stromende regen. aan het eind van een schitterende tuigpaarden dag. Maakten de vijf beste merries zich op voor de super finale. De twee hoogstgeplaatste merries uit de verschillende leeftijdscategorieën plaatsen zich voor de grote finale en daar kwamen nog twee bij via een wildcard. De superfinale ging tussen Harry van met Middelaar met Gardenia HBC, Leendert Veerman met Icanita, Henk Hammers met Kianita (v. Eebert) van Gert Kamphorst, Marie-José Calis met Jara (v. Cizandro) van Johan Kramer en Klaas Buist met Gorita (v. Atleet). De overige negen werden ex-equo zesde en verlieten de baan zodat er genoeg ruimte was voor de allesbeslissende finale.

 

Eén dame tegen vier mannen reden voor de laatste keer af in een finale waarvoor de hele dag is gestreden en de apotheose van de Tuigpaarden is. De schimmelmerrie Gardenia voorop met haar machtige ruime passen en geweldige front, gevolgd door een Kianita die er geweldig inklom en de voorbenen hoog en ruim wegzette. Daarna Icanita met haar deftige front en vierkant hoog van de vloer gaand. Jara met haar krachtige en ruime voorhand en sterk onder tredende achterhand en wat te zeggen van Gorita met haar geweldige hals en hoofdhouding. Henk Hammers kreeg net voor het hand veranderen materiaalpech en werd automatisch vijfde.  De spanning werd extra opgevoerd door van achter naar voren te plaatsen en Klaas Buist mocht Gorita op de vierde plaats neerzetten. Marie-José Calis werd als derde binnen geroepen met Jara, de kampioen vijfjarigen groep 2.  En toen waren er nog twee. Veerman en Van Middelaar gaven alles en toen sloeg ook de pech bij van Middelaar toe en verloor Gardenia een ijzer en kon niet meer winnen. Jammer voor de wedstrijd en natuurlijk de rijder maar toch kwam ook al heel snel de vreugde bij Harry van Middelaar terug want vriend Leendert Veerman was winnaar geworden met de merrie die hij naar de finale had gereden als kampioen van de zes- en zevenjarige merries. Overigens had hij nog en derde paard in de finale en wel Kuliena (v. Cizandro) van Toon van Doorn als kampioen eerste groep vierjarige merries.

Overigens bleven Harry en Gardenia HBC in Ermelo niet verstoken van een kampioenslint want ze waren eerder al overtuigend kampioen bij de acht jaar en oudere merrie geworden. In de sterke groep met alleen meer topmerries werd Klaas Buist met Gorita tweede en werden beide wildcards uitgedeeld aan Nico Calis met Emaire (v. Manno) van Johan Kramer en aan Robbie van Dijk met Disarrono (v. Victory) van A de Leeuw. De andere finalisten waren Lubbe van Oene met Kibora V (v. Manno) van de familie Van Vemde, tweede in de eerste groep vierjarigen, Marcel van Bruggen met Kiranda VB (v. Fabuleus), tweede in groep twee vierjarigen, Jivirona (v. Eebert) van G.E. ter Laak, kampioen geworden in groep 1 van de vijfjarige merries met Henk Hammers en in de finale gereden door Marcel Ritsma. De nummer twee uit deze groep Jarina (v. Delviro) van Jan Thijs en gereden door Harry Claassen en de nummer twee uit groep twee, Etienne Raeven met Jirzela –C (v. Plain’s Liberator en als laatste Grietje Naber- Dijks met Hunita (v. Manno) die tweede was geworden bij de zes- en zevenjarige merries.

 

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN