Nieuws «TERUG  

Dylano voor het eerst kampioen dekhengsten in Hoogland

30-09-2019 |

Nog nooit was hij Nederlands kampioen dekhengsten, maar na drie reserve titels kon de 11-jarige Dylano (v. Plain’s Liberator)  zaterdag 21 september jl.  in Hoogland eindelijk gehuldigd worden als nieuwe kampioen dekhengsten. Mark de Groot presenteerde de zwarte hengst bijzonder sterk en er was dan ook niemand van de concurrenten die bij hem in de buurt kwam.

 

In het laatste grote kampioenschap voor de tuigpaarden in 2019 kwamen vijf goedgekeurde dekhengsten in de baan waarvan er drie nogmaals mochten afrijden voor de allesbeslissende finale. Op kop Mark de Groot met een Dylano die geweldig hoog van de vloer ging en veel ruimte in de voorhand liet zien. De achterhand werd heel krachtig onder het lichaam gebracht en de hals stond er boven op. Lambertus Huckriede had titelverdediger Bommelsteijn’s Hubert (v. Cizandro) van Jaap van der Meulen helemaal klaargestoomd voor deze wedstrijd en de hengst liep zijn beste wedstrijd van het seizoen.  Sterk en vierkant over de benen gaand en bijzonder fraai in het front werd het nu de reservetitel. Als derde mochten Harry van Middelaar en Delviro HBC (v. Vulcano) mee strijden om de titel, echter, de zwarte hengst presteerde terughoudend en kwam ondanks zijn mooi voorkant niet echt los. Hij bleef derde en de titel was voor Dylano van Hengstenhouderij Landzicht en Black Horse BV. Vierde werd Harm Jan Veenstra met Icellie (v. Bocellie) van Rein Bosch. Deze bruine tophengst werd zwaar gestraft door de jury omdat hij in de eerste omloop te veel tijd nodig had om in de juiste balans te komen. Eenmaal in balans ging Icellie gruwelijk sterk met veel afdruk over de benen en had zeker een tweede kans verdiend. Klaas Buist reed Indiana (v. Colonist) naar de vijfde plek. De jury loofde de charme en uitstraling van Dylano en ook het explosieve en actievolle benenwerk.

 

Met kersverse Topsportmerrie Icanita (v. Colonist) van Toon van Doorn won Harry van Middelaar zowel de lage limietklasse als de rubriek voor fokmerries. Met een degelijk en foutloos lopende Ilardo (v. Eebert) werd Harrie Schuit keurig tweede in de limietklasse voor Leendert Veerman met Equifirst Jannes (v. Manno). Bij de fokmerries kwam de meeste tegenstand voor Icanita van Harrie Claassen met Jarina (v. Delviro HBC) van Jan Thijs, tweede, en Nico Calis met Jara (v. Cizandro) van Johan Kramer, derde. Ook in de hoge limietklasse pakte Van Middelaar het oranjelint en wel met Image HBC (v. Ditisem). De hengst Idol (v. Manno) van Black Horse BV en gereden door Mark de Groot kwam dicht in de buurt van de winst maar werd toch tweede voor Derk Jan Mekkes met Havanna (v. Bentley VDL).

 

De ereklasse werd onbedreigd gewonnen door Leendert Veerman met Equifirst Amadeus (v. Saffraan), die statig dansende met veel afdruk door de baan ging. Voor Delviro HBC met Van Middelaar was de tweede plaats, een plek waar Derk Jan Mekkes ook had kunnen staan met Bentley VDL (v. Larix).

 

Mekkes mocht met zijn tweespan Jaims H (v. Bentley VDL) van J. Hut en Bentley VDL wel de ereronde aanvoeren na een tweestrijd met Etienne Raeven met Cilardo (v. Ulandro) en Jirzela- C (v. Plain’s Liberator). De bruinen van Raeven lieten het in de finale afweten waar de vossen van Mekkes als echte eenheid bleven optreden.

 

De gezamenlijke damesklasse met zowel regionale als nationale deelname was lastig te jureren en leverde uiteindelijk winst op voor Ada Donck met de hengst Zuidwester (v. Stuurboord).

 

Bron: De Paardenkrant

 

 

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN