Nieuws «TERUG  

PERSBERICHT RONDJE DRENTHE OM HET BRONZEN BARTJE

31-05-2022 |

Maar liefst acht tandems beginnen aan het Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje!

Maandag 6 juni, Tweede Pinksterdag, is het zover. Dan start op CH De Wijk het Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje. Deze competitie speciaal ter promotie van meerspannen wordt georganiseerd door vijf concoursorganisaties in Drenthe (CH De Wijk, CH Eext, CH Zuidenveld, CH Norg en CH Exloo) en wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe. De competitie heeft als doel om te de tuigpaardensport interessant te houden voor een breed publiek en dat organisaties in Drenthe concoursen blijven organiseren. Er is juist gekozen voor meerspanrubrieken omdat deze een hoog ‘show-gehalte’ hebben en daarmee een breder publiek trekken aangezien het gaat om de kwaliteiten van het unieke Nederlandse tuigpaard maar ook om de kwaliteiten van de rijder gezien de moeilijkheidsgraad.

 

Acht tandems in De Wijk

Dat de competitie een enorme stimulans is voor rijders mag blijken uit het feit dat voor CH De Wijk niet minder dan acht rijders een tandem hebben ingeschreven. De rubriek is dit jaar extra interessant omdat er een aantal nieuwe tandems in de baan zullen verschijnen. Naast zeer ervaren rijders gaat het ook om jonge rijders die het tandem-rijden hebben opgepakt. Dit is ook iets waar deze competitie een bijdrage aan wil leveren, het stimuleren van jonge rijders. 

Zo’n nieuwe combinatie is Emerson (v. Manno) van maatschap Alting en Luitenant (v. Fantijn) van de combinatie Alting/Ruinemans met Niek Alting. Emerson heeft wel wat ervaring in het meerspan maar voor Luitenant is het nieuw.

 

Ule Haarsma is zeer ervaren in het rijden van meerspannen en heeft ook al veel titels op zijn naam staan. Hij presenteert India (v. Cizandro) en Elburg (v. Morocco Field Marshall).

Richard Hofstra behoort net als Niek Alting tot de rijders die nog niet zo ervaren zijn in het tandemrijden. Hij debuteerde vorig jaar met de winst in Exloo en dat winnende tandem komt ook in De Wijk aan de start, zijn eigen Any Time (v. Patijn) en Let’s Be (v. Atleet) van de combinatie Hofstra/De Jong.
De competitie heeft landelijke aantrekkingskracht want helemaal uit het Zuiden komt Jan Jordans met Barend (v. Marvel) en Haarman (v. Manno). Barend is overigens een halfbroer van Any Time.
Een redelijk nieuwe naam bij de tandems is Teus van Laar, hij komt met Ebert (v. Unieko) en James (v. Manno). Zijn leermeester is echter niet de minste, dat is oud concoursrijder Ab Koetsier die in 1984 al eens vijf tuigpaarden voor elkaar reed op de UTV. 
Stal Mekkes maakt al decennialang deel uit van de tuigpaardensport en het aantal behaalde kampioenschappen is indrukwekkend. Derk Jan presenteert een nieuw tandem met Roelofsen Horse Trucks Hugo (v. Patijn) en Roelofsen Horse Trucks Jefferson (v. Eebert).

In 2019 werd het eerste Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje verreden. Dit was een Klavertje Drie-rubriek. Leendert Veerman was de winnaar en twee van de paarden uit dat Klavertje Drie komen als tandem in de baan. Het zijn de zeer ervaren en succesvolle Action Quality Amadeus (v. Saffraan) en Action Quality Eribo (v. Manno). Ook Martien Verboord komt helemaal uit het Zuiden naar Drenthe. Deze ervaren rijder heeft ook het tandemrijden weer opgepakt nu met El Nino B (v. Atleet) en Jonkheer (v. Eebert). Deze vossen hebben als span al mooie resultaten geboekt en zijn de regerend kampioenen Regio Midden/West/Zuid.

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN