Nieuws «TERUG  

Pardoes J.B. en Parla Pardoux beste nieuwelingen op Noordelijke Tuigpaarden Dag Exloo

24-04-2024 |

Op zaterdag 20 april jl. vond het Hippisch Centrum van Exloo de 31ste Noordelijke Tuigpaarden Dag plaats. De nieuwelingen nemen zoals altijd een prominente plaats in op dit indoor concours.

 

Negen merries streden in drie groepjes om een plek in de finale, waarin uiteindelijk vier mooie en talentvolle merries streden om de blauwe eresjerp. Harry van Middelaar had met de schimmelmerrie Prentiss (v. Cizandro) van G. Landheer uit Warten, de eerste groep gewonnen en was een serieuze kandidaat voor de winst. Maar dat was ook de vosmerrie Pardoes J.B. (v. Kordaat) van de combinatie Schut/Oldenburger/Hofstra uit Grootegast en gereden door Richard Hofstra. Zij wonnen groep twee voor Mart Helmus met Pauline (v. Lanto HBC) van de combinatie Cazemier/Huberts uit Bunne, die ook mee mocht naar de finale. Uit groep drie werd de nummer Pylie (v. Icellie) van Johan Smink uitgenodigd voor de finale. Harm Jan Veenstra reed deze actief bewegende bruine merrie. Winnaar Proud Mary (v. Cizandro) van Bea Dijk uit Nietap en gereden door Harry van Middelaar kwam niet terug voor de finale omdat Harry koos voor Prentiss.

Helmus en Pauline werden uiteindelijk vierde in de finale. Als derde mocht Veenstra opstellen met Pylie die veel trek in de benen had maar oprichting mistte. Na een eerste omloop mochten Van Middelaar en Hofstra samen uitmaken wie de beste merrie had.  De luxe Prentiss liep een hele constante finale, maakte zich deftig en was ruim over de benen. De wedstrijd duurde wel iets te lang voor haar waardoor ze iets lang werd. Pardoes echter deed er nog een schepje bovenop en klom er geweldig in. Ze rees in de voorhand, trad achter sterk onder het lichaam en liet voor veel ruimte zien en werd de terechte winnaar.

De hengsten en ruinen kende tien deelnemers die ook in drie voorrondes in actie kwamen. De eerste groep werd overtuigend gewonnen door Niek Alting met de aangewezen zwarte hengst Action Quality Pavarotti (v. Bocellie) van Leendert Veerman uit Wittelte. Tweede werd Marcel Ritsma met Prins jan (v. Cizandro) van R. Mulder uit Abcoude. Beide paarden mochten naar de finale. Ritsma had meerdere nieuwelingen en won groep twee met de bruine Pompidou (v. Cizandro) van W. Veenstra uit Frieschepalen en was daarmee ook finalist. Ook de nummer twee Odan (v. Cizandro) van Jan Jordans mocht mee naar de eindstrijd. Aris van Manen wist groep drie te winnen met de zwarte ruin Parla Pardoux (v. Dylano) en ging als laatste mee.

Alleen AQ Pavarotti, Prins Jan en Parla Pardoux kwamen terug voor de allesbeslissende finale. Alting had met Pavarotti de nieuwelingwedstrijd in Houten gewonnen en Van Manen en Parla Pardoux in Ambt Delden. Het werd een spannende confrontatie tussen beide winnaars met als sterke outsider Prins Jan die steeds zelfverzekerder optrad in deze finale. Pavarotti ging ruim en krachtig door de bak en had het front er mooi op staan. Parla Pardoux liep zijn eigen wedstrijd, goed vierkant met veel kracht in de achterhand en ruim voorbeen gebruik. Wel iets minder ruim dan Pavarotti maar daarentegen was Pardoux weer een fractie edeler in het front. Ondertussen ging Prins Jan steeds ruimer en actievol rond zodat de jury veel tijd nodig had om tot een beslissing te komen.

Uiteindelijk viel de winnende keuze op Aris van Manen en Parla Pardoux, die volgens de jury geweldig vierkant bleef en er mooi overheen keek. Voor plaats twee werd de arbiter ingeschakeld die AQ Pavarotti boven Prins Jan verkoos.

Geert Bouius

Sponsors 

 Van Doorn Ochten

 

het Showpaard

 

KWPN